Reclamă

Rezervele de apă din România se menţin la un nivel extrem de scăzut, cu un coeficient de umplere în lacurile de acumulare de doar 61,52%, cel mai mic din ultimii opt ani, conform Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR). ANAR a subliniat prioritizarea resurselor de apă pentru populaţie, într-o postare pe rețelele sociale.

Administrația a informat că 120 de secţiuni de râuri, importante pentru asigurarea resursei de apă, sunt monitorizate constant la nivel național. Dintre acestea, 23 se află sub nivelul minim necesar pentru a satisface cerințele cantitative, ridicând provocări suplimentare în gestionarea resurselor de apă.

Fenomenul gheții la maluri, podurile de gheață și sloiurile continuă să se extindă și să se intensifice în unele regiuni. ANAR avertizează publicul să nu se aventureze pe gheață, să traverseze cursurile de apă înghețate numai în condiții de siguranță și să evite mersul pe suprafețe de gheață subțire pentru a reduce riscurile asociate.

De asemenea, ANAR recomandă precauție în zonele în care stratul de zăpadă și gheața pot cauza dificultăți. În mod regulat, Administrația va transmite informații actualizate Inspectoratelor pentru Situații de Urgență și autorităților locale pentru a preîntâmpina riscurile legate de fenomenele de iarnă.

Nivelul de apă al râurilor este în principal staţionar sau în scădere pe anumite sectoare, rămânând sub cotele de atenţie. ANAR accentuează importanța utilizării responsabile a apei în această perioadă critică. Recomandările includ atenția la închidere a robinetului, utilizarea electrocasnicelor cu consum redus și conștientizarea importanței fiecărei picături de apă.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro