Aproximativ 200 de țări au ratat termenul limită stabilit de ONU pentru a-și trimite noile foi de parcurs referitoare la schimbările climatice, stârnind îngrijorări cu privire la atitudinea în fața schimbărilor climatice. Doar 10 semnatari ai Acordului de la Paris au prezentat strategiile actualizate privind reducerea gazelor cu efect de seră, termenul limită fiind 10 februarie. Printre țările care au respectat termenul se numără Regatul Unit, Elveția și Brazilia. Totuși, China, India și Uniunea Europeană nu au prezentat încă aceste strategii.
În contextul realegerii lui Donald Trump, care a anunțat retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, există temeri că alte țări vor adopta o politică de așteptare. Ebony Holland din cadrul grupului International Institute for Environment and Development a declarat că „există cu siguranță mari schimbări geopolitice care complică cooperarea internațională, mai ales în privința schimbărilor climatice”.
Acordul de la Paris stabilește ca țările să își revizuiască regulat contribuțiile naționale determine, care includ planurile de decarbonizare, dezvoltarea energiilor regenerabile și renunțarea la cărbune. Potrivit ONU, întârzierea depunerii acestor strategii ar putea conduce la o creștere a temperaturii cu 2,6°C – 2,8°C, cu efecte catastrofale asupra climei mondiale.
Strategiile actualizate nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic și nu atrag penalități pentru întârzieri. Simon Stiell, secretarul executiv al Conferinței ONU privind schimbările climatice, a menționat că este necesar să se acorde mai mult timp pentru a asigura calitatea superioară a acestor planuri.
În prezent, peste 170 de țări și-au exprimat intenția de a-și depune planurile climatice în acest an, având termen până în septembrie, cu ocazia COP30 din noiembrie. Uniunea Europeană dorește să rămână o voce importantă în acțiunea climatică internațională, în timp ce China, primul mare poluator și investitor în energii regenerabile, urmează să își dezvăluie planurile până în 2025.
Potrivit Climate Action Tracker, doar câteva strategii se ridică la nivelul cerințelor, criticând actualizările recente ale Emiratelor Arabe Unite, Statelor Unite și Noua Zeelandă. Regatul Unit este singura țară menționată pozitiv de către acest grup de reflecție.