Europa se află în fața unei potențiale noi crize energetice, în condițiile în care prețurile de referință la gaze au crescut cu 5,4%, ajungând la 58,75 euro pentru un Megawat-oră. Acesta este cel mai ridicat preț consemnat din luna februarie a acestui an, după patru săptămâni consecutive de creșteri.
În perioada actuală, depozitele de gaze din Europa se golesc rapid, iar marile companii nu sunt stimulate să-și refacă rezervele la prețurile actuale, creând îngrijorări legate de aprovizionarea în iarna viitoare. Fluxul de gaze rusești prin Ucraina a fost oprit de la începutul anului, iar dependența crescută de energiile regenerabile, precum energia eoliană, a agravat problema din cauza lipsei de vânt și a vremii reci.
Analistul Patricio Alvarez de la Bloomberg Intelligence a subliniat că pierderea majorității importurilor de gaz din Rusia a făcut ca piețele europene să fie mai vulnerabile la șocuri de preț și fluctuații ale cererii, inclusiv în contextul perioadelor reci prelungite sau al cererii crescute din Asia de gaze lichefiate.
Un raport al ICIS anticipează că cererea de gaze a Europei în luna februarie 2025 va fi cu 17% mai mare decât în februarie 2024. Între timp, iarna încă nu a luat sfârșit și regiunea Europa de Nord-vest anticipează temperaturi sub zero grade care vor intensifica cererea de gaze pentru încălzire.
Arne Lohmann Rasmussen de la Global Risk Management avertizează că există un risc crescut ca Europa să înceapă primăvara cu rezerve insuficiente de gaze. Creșterile de prețuri sunt vizibile nu doar pe termen scurt, ci și pentru achizițiile planificate pentru anii 2026-2027.
La aceasta se adaugă un viitor sezon de mentenanță la instalațiile de gaze din Norvegia, care ar putea reduce și mai mult livrările într-o piață deja tensionată. De asemenea, există discuții continue despre posibila reluare a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, la presiunea unor state din Europa Centrală.
Analistul Florence Schmit de la Rabobank menționează că prețurile ridicate constante ar putea conduce la reluarea livrărilor de gaze rusești „sub o formă sau alta”. Europenii sunt astfel în fața unei dileme energetice care necesită soluții rapide și eficiente pentru a preveni o criză economică majoră.