Klaus Iohannis a anunțat luni că va demisiona din funcția de președinte al României, o mișcare despre care a afirmat că are scopul de a evita o criză internă și externă cauzată de o posibilă suspendare. Decizia sa va intra în vigoare pe 12 februarie.
Candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a calificat demisia președintelui Iohannis drept o mișcare ‘înțeleaptă’. „Este o situație preferabilă declanșării unui proces de suspendare care ar fi adus o temă falsă pe agendă, mergând până la referendum. Decizia președintelui a fost înțeleaptă și procedăm în consecință”, a declarat Antonescu.
Întrebat dacă demisia va reduce presiunea din societate, Antonescu a răspuns: „Nu știu, sper. Noi vom face tot ce e de făcut”. Această abordare indică un angajament al coaliției de a menține stabilitatea în perioada de tranziție.
Decizia lui Klaus Iohannis de a demisiona vine pe fondul creșterii tensiunilor politice și al speculațiilor privind o posibilă suspendare performată de adversarii săi politici. Președintele a ales să opteze pentru această variantă pentru a preîntâmpina conflicte interne care ar putea avea și impact extern.
Acțiunile viitoare ale coaliției PSD-PNL-UDMR vor fi centrate pe pregătirea pentru alegerile prezidențiale, cu candidatul Crin Antonescu în prim plan. Este de așteptat ca această schimbare politică să redefinească peisajul politic și să impună o nouă dinamică în structura de conducere a țării.