Reclamă

Sinagoga din Constanța, un monument arhitectural cu o istorie tumultoasă, va fi restaurată după ce a fost abandonată timp de peste 20 de ani. Lucrările de restaurare, ce vor costa 10 milioane de lei, sunt finanțate de Compania Națională de Investiții. Fondurile sunt destinate reabilitării acestei bijuterii arhitecturale, construită în același an cu Cazinoul constănțean.

Înființată la începutul anilor 1900 de familia Șapira, un nume cunoscut în comunitatea evreiască și furnizori ai Casei Regale, sinagoga a suferit transformări dramatice de-a lungul timpului. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, clădirea a fost utilizată ca depozit de armament de către armata germană, conform declarațiilor Dianei Slav, ghid de turism. Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreiești Constanța, a subliniat că „după 100 și ceva de ani, din păcate, acoperișul a cedat si apoi a început degradarea acestei clădiri.”

Proiectul de restaurare a clădirii are ca prim pas defrișarea arborilor care au crescut în interiorul sinagogii. Ionuț Marius Popa, șeful șantierului de restaurare, a informat că „am început prima dată cu defrișările interioare, pentru că erau foarte mulți arbuști și copaci în interior. Ulterior, am evacuat toate dărâmăturile și am verificat toată structura.”

Restaurarea sinagogii va presupune consolidarea fundației cu beton armat, dar și refacerea pereților și tavanului, fiind un proces complex menit să aducă clădirea la frumusețea sa inițială.

În concluzie, importanta restaurării sinagogii din Constanța este subliniată atât de valoarea istorică și culturală a clădirii, cât și de fondurile substanțiale alocate de Compania Națională de Investiții. Lucrările vor transforma această clădire abandonată într-un simbol reînnoit al patrimoniului local.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro