Reclamă

Peste 2.000 de români cu drept de vot, care au domiciliul sau reședința în străinătate, s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale din 4 mai, conform unui anunț făcut de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Această opțiune le permite românilor să își exprime votul fără a se deplasa la secțiile de votare din străinătate.

Românii care își doresc să voteze prin corespondență trebuie să fie în posesia unui document care atestă dreptul de ședere în străinătate, eliberat de autoritățile țării de reședință. Aceștia solicită prin înregistrare ca alegător trimiterea documentelor de vot la adresa de corespondență, explică comunicatul de presă transmis de AEP.

Termenul limită de înscriere în registrul electoral pentru votul prin corespondență este 20 martie. Până în prezent, cele mai multe cereri au fost depuse de românii care locuiesc în Germania (467), Marea Britanie (349), Elveția (198), Franța (145), Spania (126) și SUA (111), conform datelor prezentate de AEP.

La alegerile pentru președintele României din 2025, alegătorii români din străinătate au opțiunea să voteze fie la secțiile de votare, fie prin corespondență. Aceștia pot vota la orice secție de votare chiar dacă nu s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro. Înscrierea pe portal este necesară doar pentru a vota prin corespondență sau pentru înființarea unor secții de votare în localitățile unde cel puțin 100 de alegători au optat pentru acest lucru, potrivit articolului 42, alineatul (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Așadar, pentru a fi eligibili pentru votul prin corespondență, românii trebuie să aibă domiciliul sau reședința în străinătate și să respecte cerințele legale menționate.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro