Locuitorii Estoniei, Letoniei și Lituaniei se pregătesc să se desprindă definitiv de unul dintre ultimele vestigii ale ocupației sovietice: rețeaua electrică controlată de Rusia. Cele trei state baltice urmează să se deconecteze de la rețeaua comună IPS/UPS sâmbătă dimineață și intenționează să se sincronizeze cu rețeaua UE duminică, odată ce testele finale vor fi încheiate.
Pe parcursul ultimelor decenii, discuțiile despre deconectarea de la rețeaua Rusiei au câștigat avânt după 2014, anul anexării Crimeei de către Moscova. Începând din 2018, peste 1,6 miliarde de euro, în mare parte fonduri oferite de Uniunea Europeană, au fost investite de cele trei țări pentru modernizarea infrastructurii energetice în vederea acestui moment.
Pentru Rusia, deconectarea va însemna izolarea enclavei Kaliningrad, care va trebui să asigure singură funcționarea propriei sale rețele energetice. Pregătirea populației din Estonia, Letonia și Lituania a vizat reducerea la minimum a posibilelor riscuri asociate cu tranziția, riscuri considerate puțin probabile.
„Totul ar trebui să decurgă fără probleme, dar pot apărea situații neașteptate fie din cauza acțiunilor vecinului nostru ostil de la est, fie din cauza condițiilor meteorologice neașteptate sau a defecțiunilor tehnice,” a transmis Consiliul de Salvare din Estonia pe Facebook.
Țările baltice au investit semnificativ din 2004, anul aderării la UE și NATO, în infrastructura energetică, construind noi linii electrice și cabluri submarine către Finlanda și Suedia, precum și o legătură terestră cu Europa continentală, linia LitPol între Lituania și Polonia.
În curând după lansarea invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, Estonia, Letonia și Lituania au încetat să mai achiziționeze energie electrică din Rusia. Deși Rusia deținea controlul asupra echilibrării cererii și ofertei, precum și menținerii frecvenței rețelei, serviciile sale erau oferite gratuit, aspect copios criticat.
Oficialii baltici au notificat acum șase luni Rusia despre intenția de a-și părăsi dependența pe data de 7 februarie, când acordul BRELL va expira oficial. La 8 februarie, țările baltice își vor deconecta simultan rețelele de la cea din Rusia și vor funcționa temporar independent, urmând ca pe 9 februarie să se sincronizeze cu rețeaua europeană continentală.
Acest pas, simbolic, marchează o ruptură finală din epoca ocupației sovietice. Prin tăierea vechilor conexiuni cu Belarus și prin inițiativele de securizare a infrastructurii, țările baltice își consolidează independența energetică, chiar dacă aceasta vine cu noi dependențe de legăturile submarine și terestre cu rețeaua europeană.