Reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ acuză Ministerul Educației de o lipsă de transparență în ceea ce privește componența grupurilor de lucru desemnate să elaboreze noile planuri-cadru pentru liceu. Conform acestora, sindicatele nu au fost invitate să participe la realizarea documentelor, o situație criticată public de vicepreședintele FSLI, profesorul George Purcaru.
„Este firesc să existe o îngrijorare foarte mare având în vedere rapiditatea cu care Ministerul Educației și timpul foarte scurt în care au fost puse în dezbatere aceste planuri-cadru”, a declarat George Purcaru, subliniind că în lipsa implicării sindicatelor, planurile sunt percepute ca având o natură ocultă. Aceleași temeri au fost exprimate și de elevi, reprezentanții Consiliului Municipal al Elevilor București declarându-se neconsultați.
Ministerul Educației, prin vocea profesorului Gabriel Vrînceanu, șeful Serviciului Curriculum, a asigurat că sindicatele nu au fost excluse și că urmează o etapă de consultare publică care va cuprinde toate părțile interesate. „Grupul de lucru a fost constituit prin Ordin de ministru și au fost selectate cadre didactice”, a explicat Vrînceanu. Ministerul a reținut identitatea membrilor grupurilor de lucru confidențială pentru a-i proteja de presiuni externe, a precizat acesta.
Pe de altă parte, Theodor Nedelcu, prim-vicepreședintele Consiliului Municipal al Elevilor București, a menționat că schimbarea planurilor-cadru este necesară, dar a subliniat că elevilor nu li s-a cerut opinia despre modificări. „Dorim să lansăm un raport care să arate exact opinia elevilor și a profesorilor bucureșteni cu privire la aceste schimbări”, a spus Nedelcu.
Ministerul Educației a început să primească observații de la public abia la câteva ore de la punerea în consultare publică a proiectelor și a încurajat propunerile concrete. Gabriel Vrînceanu a reiterat faptul că reforma curriculară trebuie să fie bazată pe soluții practice.