Insula Santorini a fost afectată de o serie de cutremure puternice, cel mai recent având o magnitudine de 5,2, conform Agenției France Presse, citată de Agerpres. Experții sunt încă nedumeriți de acest val seismic fără precedent, care a zguduit zonele insulelor Santorini, Amorgos, Anafi și Ios începând din 26 ianuarie. Până în prezent, cel puțin 6.000 de cutremure au fost înregistrate în zona maritimă din jurul acestor insule turistice.
Athanassios Ganas, directorul de cercetare al Institutului de Geodinamică din Atena, autoritatea de referință în analiza seismică din Grecia, a declarat că „intensitatea scade, dar încă nu s-a stabilizat”. Vassilis Karastathis, directorul adjunct al aceluiași institut, a afirmat că „ne aflăm la jumătatea drumului” în această situație seismică inedită.
Experții subliniază faptul că, deși activitatea seismică este intensă, nu există indicii că ar fi asociată cu activitate vulcanică, vulcanul de pe Santorini fiind inactiv din 1950. Până acum, nu au fost raportate pagube materiale sau victime.
În ultimele zile, mai mult de 11.000 de persoane, inclusiv locuitori și muncitori sezonieri, au părăsit insula pe cale maritimă și aeriană. Companiile de transport au intensificat cursele de feribot și aeriene către Grecia continentală, într-o încercare de a face față cererii crescute de evacuare.
Echipe de salvatori au fost trimise în regiune ca măsură de precauție și noi senzori seismici au fost instalați pentru monitorizarea activității seismice. Efthymios Lekkas, directorul Agenției de planificare și protecție seismică din Grecia, a avertizat și asupra existenței a cinci zone cu risc de alunecări de teren pe insula Santorini.
Ca măsură suplimentară de precauție, școlile din cel puțin 12 insule din Arhipelagul Cicladelor au fost închise până vineri, iar numeroase familii cu copii au decis să părăsească insula până la normalizarea situației.
Insula Santorini a atras aproximativ 3,4 milioane de vizitatori în 2023, fiind una dintre cele mai populare destinații turistice din lume. Situația actuală a generat o îngrijorare semnificativă, dar, deocamdată, nu se cunoaște momentul exact în care activitatea seismică va înceta complet.