Reclamă

Keir Starmer, liderul Partidului Laburist, a anunțat o expansiune istorică a energiei nucleare în Anglia și Țara Galilor, prin utilizarea majorității laburiste pentru a face disponibile noi locații pentru centrale nucleare, informează The Guardian. Anunțul său vine pe fondul unui apel al prim-ministrului britanic ca firmele de tehnologie să colaboreze cu guvernul pentru construcția de reactoare modulare mici (SMR) menite să alimenteze centrele de date AI din Marea Britanie.

Starmer a promis miercuri că va „împinge pentru o ieșire din amorțire” și a atenționat că, dacă va exista rezistență în rândul noilor parlamentari din zonele rurale și suburbane, va recurge la majoritatea largă a partidului pentru a evita opoziția. Premierul a exprimat speranța că primele reactoare de mici dimensiuni ar putea fi funcționale până în 2032, și acestea ar putea deveni o caracteristică obișnuită în Marea Britanie, subliniind că guvernul intenționează să ofere facturi mai mici la energie celor care locuiesc în apropierea acestor construții nucleare.

Guvernul britanic a decis să permită construirea de proiecte nucleare în afara celor opt situri nucleare desemnate actual, deschizând astfel oportunități pentru construirea acestor facilități oriunde în țară. Reformele de planificare aferente vor facilita dezvoltarea reactoarelor mici, despre care Starmer a afirmat că erau aproape imposibil de realizat sub vechile reguli.

Totuși, aceste reactoare se confruntă cu provocări semnificative înainte de a deveni operaționale. Până în prezent, niciun SMR comercial nu este funcțional la nivel mondial și multe proiecte s-au bazat substanțial pe finanțare guvernamentală.

Starmer a subliniat că noile reguli, care urmează să fie anunțate, extind posibilitățile nucleare la nivel național. „Asta înseamnă că va fi în unele zone în care oamenii nici măcar nu crezuseră că va fi ceva nuclear lângă ei. Și da, va trebui să facem asta”, a declarat el.

Întrebat despre posibile obstrucționări din partea propriului partid, Starmer a fost ferm: „Nu – aici am greșit atât de mult în această țară. Toată lumea ridică mâna pentru infrastructură, pentru schimbări… și apoi ridică din nou mâna pentru a obiecta că se află în zona lor. Trebuie să trecem peste asta. Avem avantajul unei majorități largi care să ne ajute.”

Starmer a lansat și o invitație către companii mari de tehnologie, precum Google, Meta și Amazon, să investească în centre de date AI din Marea Britanie, susținând potențialul energiei nucleare în alimentarea acestora prin utilizarea reactoarelor modulare mici.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro