Premierul israelian Benjamin Netanyahu va fi primul lider străin care se va întâlni cu președintele Donald Trump la Casa Albă, în al doilea mandat al acestuia, într-un moment critic al acordului de încetare a focului în Gaza. Întâlnirea dintre cei doi va avea loc marți, potrivit BBC.
Ambasadorul israelian în SUA, Yechiel Leiter, a descris întâlnirea ca fiind „o vizită istorică”. El a declarat că „prietenia SUA-Israel este puternică și devine din ce în ce mai puternică”.
Trump și-a asumat meritul pentru încheierea acordului de încetare a focului pentru șase săptămâni, punând capăt celor 15 luni de conflict între Israel și Hamas. Până acum au fost eliberați 13 ostatici israelieni, cinci thailandezi și, la schimb, 583 de prizonieri palestinieni au fost eliberați.
Netanyahu, aflat într-o luptă politică pentru supraviețuire, a subliniat că actualul acord este doar temporar. El a afirmat că Israelul își rezervă „dreptul de a reveni la luptă” împotriva Hamas, susținut de SUA.
Unul dintre aliații de extremă dreaptă ai lui Netanyahu a părăsit coaliția guvernamentală, numind acordul „nesăbuit”. Un alt aliat a amenințat cu retragerea dacă ofensiva militară nu reîncepe, punând în pericol majoritatea guvernului.
Netanyahu va discuta cu reprezentantul SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, despre armistițiul mediat de Qatar și Egipt, început pe 19 ianuarie.
Dacă negocierile avansează, 33 de ostatici deținuți de Hamas și Jihadul Islamic Palestinian ar putea fi eliberați până la 1 martie, în schimbul a 1.900 de palestinieni deținuți.
Următorul acord de încetare a focului este așteptat să pună capăt războiului și să elibereze toți ostaticii captivi în atacul din 7 octombrie 2023 al Hamas, care a rezultat în peste 1.200 de morți și 251 de captivi. Ofensiva ulterioară a Israelului a cauzat cel puțin 47.400 de morți în Gaza, conform Ministerului Sănătății din regiunea condusă de Hamas.
Trump dorește încheierea conflictelor din Orientul Mijlociu. El a precizat că negocierile de încetare a focului „progresează” și a planificat „întâlniri importante” cu Netanyahu.
Pe lângă încetarea focului, discuțiile vor aborda normalizarea relațiilor Israel-Arabia Saudită și modalități de a contracara amenințările Iranului, care a atacat Israelul anul trecut.
Noua administrație Trump, cu personalități pro-israeliene, este de așteptat să sprijine extinderea coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată, considerate ilegale de dreptul internațional.
Presa israeliană speculează asupra dinamicii viitoarei întâlniri dintre cei doi lideri, Netanyahu și Trump având o relație personală fluctuantă în trecut.
Jurnalistul israelian Nahum Barnea a avertizat pe Netanyahu să fie precaut cu Trump, sugerând să se abțină de la strategii înșelătoare.