Reclamă

Nava Artemis, cunoscută drept cel mai mare vapor de marfă cu vele din lume, a acostat la New York, luni după-amiază, după o călătorie de 32 de zile pornind din portul Le Havre, situat în nordul Franței. La sosire, aceasta a descărcat 1.000 de tone de marfă, inclusiv lichior francez, șampanie, gem Bonne Maman și patru pasageri, conform materialului publicat de CNN.

Cei patru pasageri au fost parte a unui test al companiei franceze TransOceanic Wind Transport (TOWT), care a deschis cabinele flotei sale inaugurate anul trecut pentru publicul doritor să călătorească eco. TOWT urmărește să ofere o alternativă mai sustenabilă pentru traversările transatlantice, valabilă pentru acei turiști care își doresc să reducă emisiile de carbon.

Navele sunt echipate cu catarge din fibră de carbon de 52 de metri și integrează pânze de 2.100 metri pătrați, permițându-le să atingă viteze de până la 17 mile marine pe oră (32 km/h). Navele reduc emisiile de CO2 cu peste 90%, în comparație cu transportul maritim convențional, conform TOWT.

Directorul general al TOWT, Guillaume Le Grand, a subliniat avantajele acestei opțiuni de călătorie: „Amprenta noastră de carbon este între cinci și 10 kilograme de persoană, comparativ cu aproximativ o tonă de CO2 dacă luați avionul de la Paris la New York”. În contextul creșterii cererii pentru călătorii cu emisii reduse, TOWT intenționează să lanseze un serviciu regulat pe cele două nave operaționale, Anemos și Artemis, de la începutul lunii martie, având plecări spre SUA, Columbia, Brazilia și Insulele Caraibe din Guadelupa.

Cabinele pentru pasagerii navei Artemis sunt simple, dar confortabile, având facilități de bază și oferind posibilitatea unui voiaj diferit față de liniile de croazieră. Cu toate acestea, scopul principal rămâne transportarea de mărfuri. Le Grand precizează: „Este o traversare, cu siguranță nu veniți pe o navă de croazieră”.

Pentru o călătorie între Franța și New York, prețul actual este de 2.550 de euro, ceea ce include cazarea, mesele și conexiunea la internet, fără limite pentru bagaje. Durata călătoriilor variază între 15 și 25 de zile, influențată de condițiile meteorologice.

De la anunțarea serviciului, interesați s-au arătat peste 1.500 de persoane, interesul crescut fiind de la cei care doresc o călătorie cu emisii reduse, la pasionați de navigație. Le Grand estimează că serviciul de pasageri va reprezenta 4% din veniturile TOWT, motivând că inițiativa urmărește mai mult combaterea schimbărilor climatice decât obținerea de profit.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro