Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării susţine că 98% dintre hotelurile şi pensiunile din Deltă sunt în pericol să intre în insolvenţă. Acest lucru se poate întâmpla în maxim două luni, dacă Guvernul nu va sprijini instituţiile. Preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, Cătălin Ţibuleac, a transmis joi, că 98% din unităţile de turism din Deltă vor intra în insolvenţă în următoarele două luni, dacă nu sunt luate măsuri.
“Dacă Guvernul nu ia măsuri concrete şi rapide în sprijinul industriei de turism, cea mai afectată de criza generată de pandemia de coronavirus, estimăm că în cel mult două luni mai mult de 98% dintre hotelurile, pensiunile, restaurantele şi toate celelalte afaceri care au legătură cu turismul din Deltă (transportul şi agrementul turistic) vor intra în insolvenţă. Cei 2% dintre firmele ai căror acţionari au resurse financiare de a se susţine pe piaţa turistică, vor fi incapabile să asigure capacitatea de a reluare a activităţii turistice într-o destinaţie unică la nivel naţional şi internaţional”, a explicat Cătălin Ţibuleac, potrivit news.
Mii de angajaţi, în pericol
“În acest caz, aproape 5.000 de angajaţi în turismul din Deltă şi din judeţul Tulcea, îşi vor pierde locurile de muncă, comunităţile locale nu vor mai avea mijloacele de subzistenţă în condiţiile în care turismul deltaic are o componentă importantă bazată pe Punctele Gastronomice Locale şi turismul familial, iar turiştii care vor dori să viziteze Delta nu vor mai avea în următorii ani opţiuni de cazare”, a afirmat preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării.
Avertisment tragic
“Specificul sezonier al activităţii din Delta Dunării şi litoralul Mării Negre, de maximum şase luni pe an, a făcut ca la momentul izbucnirii epidemiei, operatorii economici din turism să înregistreze pierderi ca urmare a lipsei totale a veniturilor şi a cheltuielilor cu păstrarea forţei de muncă, dar şi a investiţiilor în renovări pentru sezonul ce urma să înceapă. Din acest motiv, reglementările de sprijin al economiei intrate în vigoare până în prezent sunt, în cea mai mare parte, ineficiente pentru specificul sezonier al turismului deltaic şi de litoral”, se mai precizează în comunicatul Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării.