Programul de rachete balistice intercontinentale al Rusiei întâmpină dificultăți semnificative, raportate recent de Business Insider, privind dezvoltarea rachetei Sarmat. Problemele sunt agravate de lipsa expertizei ucrainene, crucială în trecut pentru Moscova, dar inaccesibilă acum din cauza conflictului dintre cele două țări.
„Din punct de vedere istoric, o mare parte a uzinelor de producție și a personalului ICBM se aflau în Ucraina”, a declarat Timothy Wright, expert în rachete la Institutul Internațional pentru Studii Strategice. După 1991, Ucraina, devenită independentă, a menținut o legătură strânsă cu industria de apărare rusă, însă legăturile s-au rupt după 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a declanșat conflictul din estul Ucrainei.
Dezvoltarea rachetei Sarmat depinde de utilizarea unui sistem de propulsie cu combustibil lichid, tehnologie la care rușii nu au mai lucrat de 30 de ani. „Acest tip de tehnologie a fost dezvoltat inițial de ucraineni”, a explicat Wright, subliniind dificultatea deciziei de a reveni la această metodă, mai ales că Rusia nu dispune de experiența necesară pentru implementarea sa eficientă.
Anterior, rachete precum R-36 au fost întreținute și dezvoltate de compania Pivdenmash, acum în Ucraina. Rusia a încercat să-și dezvolte capacitatea de a produce aceste rachete fără ajutor străin, dar conflictul cu Ucraina a făcut acest obiectiv mai greu de atins. O altă problemă majoră este că „toată cooperarea cu contractorii ucraineni a încetat”, potrivit lui Starchak, obligând Rusia să-și bazeze întreținerea rachetelor R-36 pe biroul de design al rachetelor Makeyev.
Programul Sarmat a suferit un eșec notabil într-un test recent, când racheta pare să fi explodat, lăsând un crater masiv la locul de lansare. Testele anterioare au fost de asemenea marcate de multiple eșecuri, inclusiv amânări și anulări repetate. Roscosmos, agenția spațială rusă, a raportat pierderi semnificative cauzate de anularea contractelor internaționale și de sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei din 2022.
Investițiile substanțiale în dezvoltarea rachetei Sarmat nu au generat rezultatele așteptate. După cum a declarat Hoffmann, dificultățile actuale „dovedesc în mod evident faptul că orice expertiză există în Rusia în acest moment, nu este suficientă pentru a finaliza acest program într-un mod satisfăcător”. Fără un înlocuitor adecvat, R-36 continuă să fie utilizată, deși a depășit de mult durata de funcționare planificată.