Muzeul Palatului Culturii din Iași găzduiește două coifuri excepționale, piese unicat în România, care au fost salvate de la piața neagră de polițiști și integrate în patrimoniul național. Aceste obiecte valoroase, ascunse timp de ani de zile de descoperitorii lor, au fost recuperate și sunt acum piese de rezistență ale colecției muzeului.
Unul dintre aceste coifuri este corintic, datând de acum aproximativ 2.500 de ani. Acesta a fost găsit în albia râului Siret și a fost ascuns în podul unei case până la recuperarea sa de către autorități. Coiful, posibil aparținând unui războinic grec, este realizat dintr-o singură foaie de bronz, adaptat individual pe forma capului comanditarului. „A fost realizat dintr-o singură foaie de bronz. A fost adaptat pe forma capului comanditarului, pentru că asemenea piese se realizau doar la comandă”, a explicat muzeograful Ionuț Iațcu. Coiful corintic are o valoare inestimabilă și aduce o mărturie istorică a modului în care erau realizate obiectele de luptă în antichitate.
Alături de el, în patrimoniul muzeului există și un coif viking, descoperit de asemenea în râul Siret. Această piesă este datată din primul mileniu și a fost recuperată tot după ani buni de investigații. „Este o piesă de o valoare excepțională, este o piesă care poate fi datată în mileniul unu”, a declarat muzeograful Senica Țurcanu. În prezent, coiful viking se află în proces de restaurare și se speră ca acesta să fie expus în cadrul unui proiect muzeal în cursul acestui an.
Ambele coifuri, descoperite în 2010 și 2014, au fost incluse în patrimoniul național abia în anul 2021, subliniind importanța eforturilor autorităților în păstrarea și protejarea artefactelor culturale și istorice. Aceste piese nu numai că prezintă o valoare materială imensă, dar oferă și perspective unice asupra istoriei și tradițiilor vechi de milenii.