Incendiile Palisades și Eaton din comitatul Los Angeles au fost declarate complet izolate vineri, după ce au devastat regiunea timp de peste trei săptămâni, cauzând moartea a aproximativ 30 de persoane și strămutarea a mii de locuitori. Cele două incendii, care au acoperit o suprafață de peste 150 de kilometri pătrați și au distrus mai mult de 10.000 de locuințe, reprezintă cele mai distructive incendii din istoria celui de-al doilea oraș ca mărime din Statele Unite.
Pagubele provocate de incendii sunt estimate de AccuWeather la sume cuprinse între 250 și 275 de miliarde de dolari. Potrivit agenției de stingere a incendiilor Cal Fire, ambele incendii au fost stinse complet. Ordinele de evacuare fuseseră ridicate anterior, datorită reducerii amenințării.
Cele două incendii au izbucnit pe 7 ianuarie, iar cauza exactă a declanșării lor rămâne în curs de investigare. Primarul orașului, Karen Bass, și-a exprimat dorința ca locuitorii să se întoarcă rapid și în siguranță la casele lor pentru reconstrucție, subliniind „toleranța zero față de criminalitate.”
Șeful poliției orașului, Jim McDonnell, a ordonat o creștere de zece ori a prezenței polițienești pentru a combate jafurile care au avut loc în zonele părăsite de locuitori.
Între timp, un nou incendiu de vegetație a apărut la nord de Los Angeles, cuprinzând o suprafață de peste 38 de kilometri pătrați, puternic alimentat de vânturi și vegetația uscată. Incendiul Hughes a dus la evacuarea a peste 31.000 de persoane și se manifestă la aproximativ 80 de kilometri de Los Angeles.
Potrivit World Weather Attribution, schimbările climatice au jucat un rol decisiv în agravarea incendiilor severe din Los Angeles, prin creșterea probabilității de apariție a condițiilor meteo favorabile incendiilor, cum sunt vânturile puternice și uscăciunea vegetației. Rețeaua subliniază că factorii climatici au contribuit la amplificarea și răspândirea incendiilor, mai ales în prezența vânturilor Santa Ana.
Incendiile din luna ianuarie s-au soldat cu cel puțin 29 de decese, arată analizele unui grup de experți, iar potrivit cercetătoarei Clair Barnes de la Imperial College London, încălzirea globală și seceta extinsă în timpul iernii continuă să augmenteze riscul de incendii devastatoare.