Coiful dacic de la Coțofenești, una dintre cele mai faimoase piese de aur antic din România, a fost furat sâmbătă în cadrul unui jaf la Muzeul Drents din Asse, Olanda. Această piesă istorică, cunoscută pentru reprezentarea sa în manualele de istorie din România, a fost descoperită în 1928 în județul Prahova, în satul Coțofenești, de către un elev local.
Piesa, din aur masiv și cântărind 770 de grame, este aproape intactă, lipsindu-i doar partea superioară a calotei. Cel mai probabil, coiful a fost deținut de un rege get-dac și este datat din prima jumătate a secolului al IV-lea î.Hr., în jurul anului 400 î.Hr.
Coiful are o calotă din aur decorată cu șapte rânduri de nasturi conici, un chenar cu linii spirale punctate și patru plăci cu reliefuri, incluzând o pereche de ochi intenși și speriați, destinat să intimideze. Fabricat din două bucăți de tablă de aur, coiful a fost realizat prin batere la rece dintr-un lingou de aur natural cu un conținut de 760‰ aur, 225‰ argint și 10‰ cupru.
Cu dimensiuni variabile ale tablei de aur, de la 2,82 mm la bază până la 0,76 mm în partea superioară, coiful are o înălțime de 24,32 cm și un diametru interior variind între 18,42 cm și 13,5 cm. Din 1972, coiful a fost expus în Tezaurul Istoric al Muzeului Național de Istorie din România și admirat de milioane de vizitatori din întreaga lume.
Piesa de aur a făcut parte din expoziții internaționale prestigioase în orașe precum Paris, Oxford, și Stockholm. De asemenea, a fost imortalizată în filme documentare și utilizată pe coperțile diverselor publicații precum și pe moniști emise de Banca Națională a României.