Reclamă

Biroul de lucru din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a trimis Tribunalului Iași un rechizitoriu în care zece cetățeni români și societăți comerciale sunt puși sub acuzare pentru implicarea într-o fraudă de 1,6 milioane de euro. Conform EPPO, faptele au avut loc între anii 2019 și 2021.

Suspecții sunt acuzați că ar fi comis fraude cu fonduri europene și naționale destinate promovării ocupării forței de muncă. Din totalul sumei menționate, 85% a fost suportată de Uniunea Europeană, iar restul de statul român. Potrivit procurorilor, aceștia fie erau deja angajați la una dintre firmele incriminate și și-au reziliat formal contractele de muncă pentru a deveni eligibili din nou, fie nu îndeplineau condițiile legale necesare pentru a fi considerați ucenici. Mai mult, aceștia nu au participat în mod real la cursurile de formare profesională prevăzute.

Rechizitoriul detaliază și modul în care gruparea infracțională a beneficiat de ajutorul unor funcționari publici din cadrul Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău și Neamț. Conform investigațiilor, un funcționar a încheiat vara trecută un acord de recunoaștere a vinovăției.

EPPO a anunțat că a dispus punerea sub sechestru a unor sume în numerar și a unor proprietăți evaluate la 300 de mii de euro. Acest pas a fost necesar pentru recuperarea parțială a prejudiciului cauzat.

Rechizitoriul EPPO conturează un caz complex de cooperare între grupări criminale și funcționari publici, având ca scop deturnarea fondurilor europene și naționale. Prin acest demers, EPPO își continuă acțiunile de combatere a fraudelor care afectează bugetul Uniunii Europene și implicit al statelor membre.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro