Fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu s-a prezentat joi dimineaţa la Parchetul General, unde i s-a adus la cunoştinţă că este inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de crime contra umanităţii. Decizia vine după ce Curtea Supremă a dispus în decembrie 2020 retrimiterea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei, anunță Agerpres.
Pe lângă Gelu Voican Voiculescu, alte figuri proeminente sunt vizate în această anchetă reluată, printre care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, și alți membri din conducerea statului de atunci. Procurorii acuza că, în iunie 1990, importante persoane din statul român au inițiat o politică de represiune împotriva protestatarilor din București, rezultând în uciderea a patru persoane, vătămarea a peste 1.300 de indivizi și lipsirea ilegală de libertate a altor peste 1.200.
Contextul acestor evenimente include o manifestaţie prelungită în Piaţa Universităţii, ce a avut loc între aprilie și iunie 1990, și care exprima opoziția față de regimul nou instalat după căderea comunismului din România. În acel climat tensionat, conducerea de atunci a organizat un atac repressiv împotriva protestatarilor. Conform anchetatorilor, planurile de represiune au fost concepute de liderii politici, iar acțiunile au fost executate folosind forțe armate și muncitori aduși special pentru a reprima manifestanții.
Peste 10.000 de mineri și muncitori din diverse regiuni au fost implicați în aceste acțiuni alături de forțele formalizate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații. Situația a degenerat prin incendierea unor clădiri importante și folosirea armelor cu muniție de război împotriva civililor.
Represiunile au continuat în zilele de 14 și 15 iunie, când minerii aduşi în Bucureşti au devastat sediile partidelor de opoziţie, locuinţele liderilor politici, precum și sedii ale publicațiilor independente. Aceste acțiuni violente au creat un climat de teroare și intimidare, la scurt timp după căderea regimului comunist din decembrie 1989.
Această inculpare și reluare a anchetei reprezintă un pas important în elucidarea unuia dintre cele mai controversate episoade din istoria post-comunistă a României.