Reclamă

Polul Nord magnetic se îndreaptă tot mai aproape de Siberia, după ce a părăsit țărmurile canadiene, conform unui raport realizat de CNN. Această deplasare este cauzată de câmpul magnetic al Pământului, care este într-o continuă mișcare. În mod surprinzător, mișcarea sa a fost una spectaculoasă în ultimele decenii, accelerând dramatic și mai apoi încetinind rapid. Cauza acestui comportament neobișnuit rămâne necunoscută, transmite CNN.

Modelele sistemelor de poziționare globală, precum cel dezvoltat de British Geological Survey în colaborare cu NOAA, se bazează pe Modelul Magnetic Mondial (WMM) pentru a găsi nordul magnetic. Acest model, revizuit la fiecare cinci ani, notează și prezice poziția nordului magnetic. „Cu cât aştepţi mai mult pentru a actualiza modelul, cu atât eroarea devine mai mare”, a menționat dr. Arnaud Chulliat, cercetător ştiinţific principal la Universitatea din Colorado, Boulder, şi la Centrele Naţionale NOAA pentru Informații de Mediu.

Două modele au fost lansate la 17 decembrie. Unul standard cu o rezoluție de 3.300 km, și unul de înaltă rezoluție de 300 km la ecuator. „Marile companii aeriene și armatele din NATO vor actualiza software-ul de navigație, dar pentru majoritatea oamenilor, schimbarea nu este necesară”, a explicat dr. William Brown, geofizician britanic.

În jurul anului 2015, viteza de deplasare a polului nord magnetic a scăzut de la 55 km pe an la 35 km pe an, fără precedent în raport cu înregistrările anterioare. Oamenii de știință prevăd că această încetinire va continua, conform lui Brown. Totuși, câmpul magnetic al Pământului a avut perioade și mai dramatice, când polaritatea s-a inversat complet.

Ultima mare inversare a câmpului magnetic a fost acum aproximativ 780.000 de ani și poate afecta sistemele de navigație și comunicațiile radio. „Nu am experimentat niciodată o inversare de când tehnologia modernă este prezentă”, a sublinia Brown.

Așadar, polul nord magnetic este în mișcare spre Rusia, iar acest fenomen ar putea avea impacturi semnificative asupra tehnologiilor care depind de poziționarea globală, dar nu într-un viitor imediat. Candidatura modernă la provocările câmpului magnetic rămâne însă deschisă.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro