Roboții de mare precizie pentru măsurarea prafului din atmosferă au fost instalați în trei mari orașe din România, cu scopul de a determina cu exactitate fracțiile de PM10 și PM2,5. Primul echipament a fost pus în funcțiune miercuri, la Brașov, la sediul Agenției pentru Protecția Mediului, conform News.ro.
Conform Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, alte două echipamente au fost deja instalate la București și Timișoara și vor fi funcționale săptămâna viitoare. „Reglementările europene impun standarde clare în privința monitorizării și raportării datelor obținute ca urmare a monitorizării calității aerului, iar aceste aparate, dotate cu echipamente de mare precizie, vor arăta măsura exactă a cantităților de PM10 și PM2,5, din aer, excluzând orice posibilă eroare de cântar”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele ANPM.
Echipamentele inteligente sunt capabile să analizeze filtrele colectate din stațiile de monitorizare și să atribuie datele exact stației din care au fost prelevate probele. Acestea vor fi conectate la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) și vor transmite datele cu o precizie de până la șase zecimale către laboratorul central din cadrul ANPM.
Conform specialiştilor, echipamentul cântărește și înregistrează masa filtrelor de aer înainte și după perioada de expunere, determinând cu exactitate cantitățile de particule PM10 și PM2,5 colectate din zona stației respective. Ciprian Băncilă, directorul executiv al APM Brașov, a precizat: „La echipamentul cu operare manuală folosit până în prezent, toate înregistrările necesare asigurării calității rezultatelor sunt efectuate de operator. La sistemul robotizat, toate înregistrările sunt automate, înregistrează și generează rapoarte care includ informațiile de la inițierea până la sfârșitul procedurii.”
Sistemul robotizat include o cabină de climatizare, balanță analitică și modul ionizator/descărcător static și este programat pentru a asigura o monitorizare precisă a rezultatelor cântăririlor, atât pentru filtrele înainte de expunere, cât și după expunere. Datele colectate sunt stocate pentru verificarea funcționării corecte a sistemului.