Reclamă

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat miercuri la Digi24 că săptămâna viitoare va fi lansată prima hartă interactivă a riscului seismic pentru fiecare localitate din România. Această inițiativă are scopul de a informa locuitorii despre expunerea la cutremure în localitatea în care trăiesc și de a facilita accesul autorităților locale la fonduri pentru lucrări de consolidare.

Cseke Attila a subliniat importanța conștientizării riscului seismic, amintind că Bucureștiul se numără printre primele zece capitale din lume expuse la riscuri seismice. „Cred că săptămâna viitoare finalizăm acest demers”, a afirmat ministrul, adăugând că harta va fi defalcată pe unități administrativ-teritoriale pentru a răspunde cât mai bine nevoilor locale.

Ministrul a evidențiat că România dispune de trei programe de investiții destinate minimizării riscului seismic și consolidării clădirilor, incluzând unități de învățământ și sanitare. Aceste programe sunt susținute financiar de stat, cu un buget mai mare decât cel alocat anul trecut.

Referindu-se la necesitatea unei evaluări complete a clădirilor care trebuie consolidate, Cseke Attila a precizat că există deja finanțare disponibilă pentru proiectele eligibile pe baza seismicității zonei. „Avem finanțare de la o valoarea de accelerație a terenului care este de la 0,15 G”, a explicat el, menționând diferențele dintre zonele mai mult sau mai puțin expuse seismic.

Ministrul a încurajat asociațiile de proprietari să colaboreze cu primăriile locale pentru realizarea expertizelor necesare, explicând că imobilele clasificate în risc seismic 1 sau 2 pot accesa fonduri de 100% pentru reconsolidare. „Dacă suntem pregătiți, putem semna contractele mai repede”, a adăugat el, subliniind faptul că două treimi din localități ar putea fi eligibile pentru finanțare în acest cadru extins de risc seismic.

Cseke Attila a concluzionat că scopul acestui demers este de a pregăti cât mai bine populația și autoritățile pentru eventualitatea unui cutremur, subliniind necesitatea de a consolida clădirile vulnerabile anual, inclusiv în București. „Nu vreau să sperii pe nimeni, dar nu cred că spun o noutate – la un moment dat se va întâmpla”, a declarat el, reiterând expunerea majoră a capitalei la riscuri seismice.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro