Reclamă

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a atras atenția asupra riscului ca modificările privind alegerile prezidențiale în diaspora să genereze nemulțumiri în rândul românilor, subliniind că scrutinul nu ar trebui să devină un prilej pentru „scene de rebeliune”. Hurezeanu a discutat despre această problemă la postul Digi24 și a explicat motivele pentru care a fost schimbat programul de votare în străinătate.

În 2019, pe când Hurezeanu era ambasador în Germania, a permis alegătorilor să voteze și după ora 21:00, legea fiind forțată pentru a garanta participarea tuturor cetățenilor interesați. În prezent, lucrurile s-au schimbat, astfel că votul în diaspora are loc pe parcursul a trei zile: vineri, sâmbătă și duminică, problemele întâlnite în trecut fiind mult diminuate.

Nemulțumirea actuală se referă la faptul că votul în străinătate nu va putea continua după ora 21:00, ora României. „Vor fi situații în care nu se va vota după ora 11:00 sau 12:00”, a afirmat Hurezeanu, menționând că acest aspect este determinat de începutul publicării rezultatelor exit-pollurilor și a comentariilor din țară.

Guvernul a decis ca secțiile de votare din străinătate să se închidă la ora 21:00, ora României, inclusiv pentru secțiile situate la vest de aceasta. Aceste schimbări sunt menite să reducă riscul de influențare a opiniei publice de către rezultatele parțiale și comentariile venite din țară.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat că votarea în diaspora va începe la ora 7:00, ora locală, și se va închide la ora 21:00, ora României. „Votul se poate prelungi cel mult cu trei ore la secțiile unde se află încă alegători”, a adăugat Constantin.

Alegerile prezidențiale sunt programate pentru datele de 4 și 18 mai, iar noile reguli privind votul din străinătate au fost elaborate pentru a asigura corectitudinea și transparența procesului electoral.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro