Sindicaliștii din Senat au transmis un dezacord ferm față de planul de reorganizare a instituției, care prevede reducerea a 200 de posturi. Aceștia reclamă că măsurile sunt luate „în grabă” și fără a implica reprezentanțele salariaților.
Într-un comunicat de presă, Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual și Sindicatul Șoferilor din Senatul României afirmă că reorganizarea propusă de președintele Senatului, Ilie Bolojan, și secretarul general, Mario Ovidiu Oprea, este „extrem de îngrijorătoare și nebenefică”.
Sindicaliștii susțin că, fără consultarea sindicatelor și a unei analize ample, reducerea posturilor se concentrează prea mult pe factorul economic, adică diminuarea cheltuielilor salariale, riscând astfel să afecteze funcționarea instituției și să provoace probleme sociale angajaților. Aceștia își manifestă îngrijorarea cu privire la lipsa de transparență, posibilele discriminări și încălcarea legislației referitoare la funcționarii publici parlamentari, Codul Administrativ și Codul Muncii.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că reorganizarea are ca scop eficientizarea Senatului și a subliniat că actuala structură este din 2013, argumentând că perioada pandemiei a demonstrat că Senatul poate funcționa cu un număr redus de angajați. El a menționat reducerea personalului cu aproximativ 24% și a explicat că va avea loc conform volumului de activitate al fiecărei comisii. De asemenea, Cazanciuc a spus că noile măsuri vor include concursuri pentru posturi și o reducere a numărului de secretari generali adjuncți de la patru la doi.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a susținut și el măsura de reducere, precizând că Biroul Permanent al Senatului analizează memorandumurile de reducere a cheltuielilor și de reorganizare. Aceste propuneri, considerate ca parte a „liniei Bolojan”, se axează pe reformă, tăierea cheltuielilor și respect pentru contribuabili.
Sindicaliștii solicită însă implementarea unei reorganizări bazate pe criterii transparente, respectarea drepturilor angajaților, inclusiv pentru categoriile vulnerabile, și consultarea sindicatelor în toate etapele decizionale ale procesului.