ONU avertizează că ghețarii planetei se topesc rapid sub influența schimbărilor climatice, acesta fiind un semnal de alarmă pentru ecosistemele, economiile și sănătatea globală. Secretarul general adjunct al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), Ko Barret, a subliniat marți la Geneva importanța conservării ghețarilor, cu ocazia lansării Anului internațional al ghețarilor.
„Conservarea ghețarilor este esențială pentru ecosistemele noastre, economiile noastre și sănătatea noastră planetară”, a declarat Ko Barret. Aceasta a atras atenția asupra importanței reducerilor urgente și durabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră, deoarece nivelurile de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră continuă să crească alarmant.
Potrivit OMM, în 2023, ghețarii au înregistrat cea mai mare pierdere de volum din ultimele cinci decenii. Peste 275.000 de ghețari din întreaga lume acoperă aproximativ 700.000 de kilometri pătrați. Aceste formațiuni de gheață stochează aproximativ 70% din apa dulce a planetei, de care depind miliarde de oameni.
John Pomeroy, profesor la Universitatea din Saskatchewan din Canada, a declarat că „ghețarilor nu le pasă dacă credem în știință – ei doar se topesc la căldură, la vedere”. El a accentuat că „regimurile și industriile care distorsionează faptele” nu pot nega implicarea lor în distrugerea ghețarilor, fenomen ce se întâmplă sub ochii tuturor, adăugând că refacerea ghețarilor ar putea dura decenii.
De asemenea, Pomeroy a subliniat necesitatea de a dezvolta politici de monitorizare și măsuri de avertizare timpurie pentru a face față posibilelor dezastre naturale, precum seceta și inundațiile. În opinia sa, trebuie să existe o schimbare urgentă a politicilor noastre pentru a contracara efectele distrugerii criosferei.
Stefan Uhlenbrook, directorul Diviziei de Hidrologie, Apă și Criosferă din cadrul OMM, a declarat că speranța este ca anul 2023 să fie un punct de cotitură pentru ghețari. UNESCO estimează că, în cazul unei creșteri a temperaturilor globale care nu depășește 1,5°C față de perioada preindustrială, două treimi dintre ghețarii din siturile Patrimoniului Mondial mai pot fi salvați.
Cu toate acestea, fără măsuri imediate, până în 2050, o treime dintre acești ghețari ar putea să dispară, indiferent de eforturile de a limita creșterea temperaturilor.