Reclamă

Numărul apelurilor abuzive către numărul unic de urgență 112 a scăzut cu aproape un milion în anul 2024, potrivit Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS). Județele Cluj, București-Ilfov și Bihor se numără printre cele mai responsabile, cu cele mai puține apeluri non-urgente înregistrate.

În contrast, județele Gorj, Covasna, Mureș și Mehedinți au continuat să afișeze cele mai mari procente de apeluri non-urgente. Această diferență semnificativă se datorează implementării unor noi măsuri care vizează îmbunătățirea serviciului, dar și a sancțiunilor aplicate celor care abuzează de serviciul de urgență. Campaniile de conștientizare a publicului cu privire la utilizarea corectă a numărului de urgență 112 au avut, de asemenea, un impact pozitiv.

„Operatorii STS din cadrul Serviciului de urgenţă 112 au preluat 9.763.443 de apeluri, dintre care 60,45% au reprezentat urgenţe. Diferenţa de 39,55% au fost apeluri care nu au necesitat intervenţia agenţiilor: Ambulanţă, Poliţie, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont”, se arată în comunicatul STS.

Clujul a înregistrat 29,68% apeluri non-urgente, București-Ilfov 30,91%, iar Bihor 31,09%. La polul opus, județele Gorj, Covasna, Mureș și Mehedinți au avut procente semnificative de apeluri non-urgente, de 56,26%, 54,71%, 52,33% și, respectiv, 51,06%.

Conform jurisprudenței, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale raportează cazurile de apelare abuzivă către Poliţia Română, pentru a le identifica și sancționa. „Apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără a avea o urgenţă ori pentru a aduce injurii operatorilor, constituie abuz şi se sancţionează, dar cel mai important, poate costa viaţa unei persoane care are nevoie urgent de ajutor”, specifică comunicatul STS.

Abuzul asupra serviciului 112 implică riscuri semnificative pentru cei în nevoie reală și este pedepsit cu amenzi de până la 2.000 de lei pentru apeluri abuzive. În cazul alertelor false la care echipajele se deplasează, amenda poate fi de până la 4.000 de lei, iar pentru repetarea contravenției, sancțiunile cresc între 4.000 și 8.000 de lei.

Apelul la responsabilitate în utilizarea serviciului de urgență rămâne fundamental, așa cum este subliniat în comunicatul STS: „Este esenţială apelarea cu responsabilitate a numărului 112, respectiv doar în situaţii de urgenţă”.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro