Reclamă

O alimentație echilibrată, exercițiile fizice și obiceiurile zilnice influențează semnificativ calitatea somnului, conform informațiilor prezentate de BBC. Studiile au arătat că o dietă bogată în legume și fructe este asociată cu un somn mai bun comparativ cu o dietă bazată pe fast-food. Mai mult, dieta mediteraneană, cu un conținut ridicat de legume, fructe, nuci și leguminoase, este legată de un somn mai odihnitor.

Consumul de alimente bogate în grăsimi și zahăr poate afecta calitatea somnului, lucru susținut de un studiu efectuat în Suedia pe 15 tineri. Acesta a demonstrat că alimentația nesănătoasă modifică undele cerebrale în timpul somnului, în timp ce o dietă sănătoasă îmbunătățește somnul profund.

Deficiența de fier este o altă cauză a somnului de calitate scăzută, afectând aproape un sfert din populația mondială. Oboseala, neliniștea și trezirile frecvente pot indica un nivel insuficient de fier în sânge.

Exercițiile fizice sunt un factor esențial pentru un somn reușit. Chiar și câteva zile de antrenamente moderate au demonstrat îmbunătățiri vizibile ale calității somnului, inclusiv adormirea mai rapidă și un somn mai profund. Se pare că, în medie, două ore de exerciții săptămânale sunt mai eficiente decât antrenamentele zilnice intensive.

Obiceiurile precum fumatul și consumul de alcool afectează de asemenea negativ somnul. Deși consumul moderat de alcool poate părea inițial benefic pentru adormire, acesta interferează cu structura somnului și reduce durata totală a odihnei.

De asemenea, cercetările au indicat că un mic dejun consistent contribuie la reducerea oboselii, îmbunătățind memoria și atenția. Studiile pe copii și adulți au arătat că mâncatul regulat dimineața amplifică atenția și capacitatea de memorare.

La final, mâncatul la ore regulate reduce oboseala, conform unui studiu realizat pe un grup mare de studenți din Taiwan. Participanții care aveau mese la ore fixe au raportat mai puțină oboseală.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro