Arheologii din Danemarca au dezgropat un tezaur de mici „pietre solare” pe insula Bornholm, utilizate, probabil, pentru a înlătura blestemul unei schimbări climatice majore apărute în urma unei erupții vulcanice, conform AFP.
În urmă cu 5.000 de ani, o comunitate de pe Bornholm a depus aceste pietre în șanțuri create din groapă în groapă, o practică rară pentru nord-vestul Europei neolitice. „Este o exprimare masivă a artei vizuale care descrie Soarele”, a explicat profesorul Rune Iversen de la Universitatea Copenhaga, autorul studiului publicat în revista Antiquity.
Vasagard, locul descoperirii, a fost populat din anul 3400 î.e.n., fiind prevăzut cu gropi pentru adunări comunitare și ofrande. Pietrele solare, fasonate din piatră de șist și gravate cu motive solare și vegetale, au fost plasate deliberat, simulând sămânța plantată în sol, adaugă profesorul Iversen.
Impactul schimbărilor climatice asupra acestei comunități este observabil prin studiile climatologilor de la Institutul Niels Bohr din Copenhaga, care au detectat urmele erupției în ghețurile Groenlandei și Antarcticii. Biologii de la Universitatea Hohenheim din Germania au confirmat prin fosile de copaci înghețurile prelungite din acea perioadă.
Aceste evenimente climatice ar fi cauzat dificultăți mari pentru această comunitate agricolă, iar pietrele gravate erau probabil un apel sau o ofrandă pentru revenirea Soarelui. După ce depozitul de pietre a fost sigilat, situl a fost împrejmuit și dotat cu case de cult, menținându-și rolul central în viața comunității.
Descoperirile sugerează că erupția vulcanică își ar fi putut extinde impactul chiar și asupra mișcărilor de populație spre vest ale unor comunități afectate.