Reclamă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că ideia conform căreia România este „un mare producător de energie” reprezintă un mit. Burduja a menționat că, în perioada 2009-2022, în România au fost închise capacități de producție însumând peste 7.000 de megawați, ceea ce echivalează cu producția a 10 reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă.

Într-o intervenție de joi seară, ministrul a explicat motivul pentru care România plătește sume semnificative pentru energia pe care o importă pe piața SPOT. „Românii plătesc al cincilea cel mai mic preț la energie electrică și al patrulea cel mai mic preț la gaz, pentru că avem o schemă de plafonare-compensare. Pe piața SPOT, pe piața zilei următoare, cum se spune, e adevărat că sunt zile în care România are prețuri ridicate în raport cu celelalte state europene… și sunt două cauze principale aici”, a declarat Burduja la Antena 3.

Burduja a identificat lipsa capacităților de producție drept una dintre principalele cauze, subliniind că, începând cu anul 2009, România a închis capacități de producție semnificative, comparabile cu producția a 10 reactoare de la Cernavodă. „Acestea erau producție în bandă, cărbune sau gaz. E adevărat, grupuri mai vechi, costuri mai mari, dar le aveam”, a adăugat ministrul. Din cauza acestei situații, România nu își mai poate acoperi consumul proprie și este nevoită să importe energie, ceea ce duce la prețuri ridicate atunci când cererea depășește oferta.

Ministrul a subliniat că autoritățile au început să abordeze cauza problemei și țara a atras 14 miliarde de euro pentru sistemul energetic, cu scopul de a dubla producția de energie electrică. Burduja a menționat că, datorită investițiilor preconizate, situația energetică a României se va îmbunătăți în următorii 5-6 ani, astfel încât țara va deveni un exportator net de energie.

Ministrul a adăugat că domeniul gazelor naturale va înregistra progrese și mai devreme, începând din 2027. „La energie electrică, peste 5-6 ani, România va fi într-o cu totul altă situație, în care nu noi vom depinde de alții și alții vor depinde de noi”, a concluzionat Sebastian Burduja.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro