Reclamă

Joe Biden, președintele în exercițiu al SUA, a îndemnat la adoptarea unui amendament constituțional care să clarifice statutul imunității prezidențiale, într-un discurs de adio adresat națiunii. Propunerea sa vine înainte de a preda oficial mandatul lui Donald Trump, urmănd ca noul președinte să își înceapă mandatul luni.

În cadrul discursului susținut din Biroul Oval, Biden a subliniat: „Trebuie să amendăm Constituția pentru a clarifica faptul că niciun președinte nu are imunitate pentru infracțiunile pe care le comite în timpul mandatului.” Președintele în vârstă de 82 de ani a atras atenția asupra limitelor puterii prezidențiale, adăugând că „Puterea președintelui nu este nelimitată. Nu este absolută. Și nu ar trebui să fie.”

Contextul în care a fost făcută această declarație este tensionat. În luna iulie, Curtea Supremă de Justiție a emis o hotărâre, cu șase voturi la trei, conform căreia foștii președinți beneficiază de imunitate generală în fața urmăririi penale pentru acte oficiale. Acest verdict a reprezentat o victorie semnificativă pentru președintele ales, Donald Trump.

Schimbarea acestei decizii se poate face printr-o amendare a Constituției. Totuși, acest proces este cunoscut ca fiind extrem de complex, necesitând un suport majoritar de două treimi în ambele camere ale Congresului și ratificarea de către trei sferturi din statele americane.

Biden a făcut apel la conștientizarea importanței unui control suplimentar al puterii prezidențiale pentru ca președinția să nu devină un refăgnaș al abuzului de putere, mai ales în condițiile actuale politice.

Cererea președintelui de a regândi imunitatea prezidențială marchează o ultimă încercare de a modela legislația în privința responabilităților președintelui înainte de a părăsi Casa Albă, lăsând astfel deschisă o discuție importantă asupra limitelor puterii politice în SUA.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro