Reclamă

Președintele ales al SUA, Donald Trump, și-a exprimat intenția de a anexa Groenlanda, insulă aflată sub autoritatea Danemarcei de trei secole, în ciuda opoziției ferma a Copenhagăi. Acest plan ar putea transforma Groenlanda într-un teritoriu profitabil pentru firmele de petrol și gaze, conform celor raportate de Politico.

Un raport de la U.S. Geological Survey evidențiază că Groenlanda deține aproximativ 31.400 milioane de barili echivalent petrol și o cantitate semnificativă de gaze naturale, ceea ce ar putea atrage interesul industriei de combustibili fosili. Ajay Parmar, analist la firma ICIS, a explicat: „Aceste rezerve, dacă ar fi găsite în Arabia Saudită sau Qatar, ar genera un interes enorm”. Totuși, el a subliniat și provocările tehnice legate de exploatarea lor în condițiile dificile ale Groenlandei.

Cu toate acestea, Groenlanda a impus un moratoriu asupra extractiei petrolului și gazelor în 2021, sub conducerea partidului socialist Inuit Ataqatigiit, care dorește să abordeze serios criza climatică. Donald Trump a promis însă că va „dezlănțui energia americană” și sprijină activitățile de forare, susținând eliminarea barierelor impuse asupra proiectelor de gaze naturale de către administrația Biden, anulând angajamentele SUA legate de schimbările climatice.

Kirtana Chandrasekaran de la Friends of the Earth avertizează că renunțarea la interdicția privind forajul ar putea duce la o „bombă cu carbon”, afectând semnificativ clima globală. Conform ei, extinderea extracției în Groenlanda ar putea reprezenta o lovitură pentru eforturile globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În același timp, Mike Waltz, viitor consilier pentru securitate națională, a declarat că planul reprezintă și un pas strategic pentru SUA în regiunea Arcticii, marcând o competiție cu Rusia și China care își extind influența acolo.

Exploatarea resurselor în Groenlanda ar putea amenința echilibrul ecologic local, conform Annei Tolvanen, cercetător la Institutul de Resurse Naturale din Finlanda. Ea subliniază că orice activitate industrială semnificativă ar putea perturba grav flora și fauna din regiune, având nevoie de decenii sau chiar secole pentru a se reface.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro