Oficialii de la Kremlin sunt acuzați de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) că exploatează criza energetică din Moldova pentru a crea condiții care să justifice o posibilă agresiune rusă. Raportul citat de Ukrinform subliniază că Ucraina și Moldova depun eforturi pentru soluționarea crizei gazului, în timp ce autoritățile pro-ruse din Transnistria resping ajutorul oferit.
La 12 ianuarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa este pregătită să furnizeze cărbune Transnistriei, însă oferta sa nu a primit răspuns. La fel, Transnistria a refuzat propunerea Moldovei de a primi gaz prin platforme europene.
Analiștii ISW susțin că Rusia se folosește de criza energetică creată artificial pentru a destabiliza economia moldovenească și a influența alegerile viitoare. Ministrul moldovean de Externe, Mihail Popșoi, a confirmat această tactică.
Nikolai Patrușev, consilier prezidențial rus, a susținut că autoritățile moldovenești sunt responsabile pentru criza energetică, în contextul în care Gazprom a întrerupt livrările către Transnistria de la 1 ianuarie, invocând datorii nereale față de Gazprom.
Declarația lui Patrușev sugerează că politica Moldovei poate duce la integrarea în alt stat sau la încetarea existenței sale. Rusiei îi revine prioritatea de a proteja „compatrioții” în Moldova de „discriminare”, o justificare similară celei utilizate în cazul Ucrainei.
Pentru a face față crizei energetice, Moldavskaya GRES a trecut la producția de energie electrică pe bază de cărbune, rezervele fiind estimate să dureze aproximativ 20 de zile.
Pe 28 decembrie, Gazprom a notificat că va opri livrările de gaz către Moldova, motivând datorii ale Moldovagaz. Ca urmare, autoritățile transnistrene au declarat stare de urgență, iar încălzirea centrală a fost oprită în regiune, gazul rămânând doar pentru gătit.