Reclamă

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat miercuri dimineaţă la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, unde este acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii. Roman a negat orice implicare în aceste evenimente.

Petre Roman a fost convocat la Parchet pentru a i se aduce la cunoştinţă că are calitatea de inculpat, conform unor surse judiciare. În aceeași situație se află și Gelu-Voican Voiculescu, după cum relatează Agerpres.

La sosirea la sediul Parchetului General, Roman a declarat: „Această învinuire este profund nedreaptă. Ce interes aveam eu, mai mult, cum aş fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri, camarazi de-ai mei, ucişi de gloanţele trase la ordinul lui Ceauşescu, angajez România pe drumul spre UE, spre NATO. Această angajare am făcut-o categoric şi fără nicio ezitare. Deci cum aş fi putut eu, ce interes aveam ca să organizez, să fac un complot, o represiune împotriva cui? (…) Nu există nicio dovadă că aş fi fost eu angajat în aducerea minerilor. Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securităţi.”

Dosarul Mineriadei implică mai multe nume sonore ale politicii românești, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, precum şi Miron Cozma, fost lider al minerilor. Procurorii au fost nevoiți să refacă ancheta după ce probele inițiale au fost anulate în instanţă.

Rechizitoriul inițial, care includea acuzaţii de infracţiuni contra umanităţii aduse lui Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu, a fost anulat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în decembrie 2020. Judecătorii au cerut refacerea anchetei, citând nelegalitatea probelor strânse.

Evenimentele din iunie 1990 au inclus un atac violent al autorităţilor asupra manifestanţilor din Piaţa Universităţii, care solicitau democraţie și libertăţi fundamentale. Procurorii militari susțin că aproximativ 10.000 de mineri și muncitori au fost implicați nelegal în suprimarea protestului.

Atacul din 13 iunie 1990 a dus la moartea a patru persoane, rănirea altor 1.388 de oameni și reținerea ilegală a 1.250 de persoane, conform Parchetului Militar. Mulţi protestatari au fost transportaţi și reținuți la o unitate militară din Măgurele, fiind eliberați după câteva ore.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro