Industria petrolieră din regiunea arctică a Rusiei se confruntă cu perturbări semnificative, după ce sancțiunile impuse de SUA au afectat tancurile petroliere și depozitele rusești. Aceste măsuri, care sunt cele mai dure de până acum pentru sectorul petrolier rusesc, au dus la blocarea stocurilor de țiței destinate cumpărătorilor din Asia.
Sancțiunile anunțate recent vizează mari producători ruși, cum ar fi Gazprom Neft și Surgutneftegas, dar și 183 de nave implicate în transportul petrolului rusesc. Astfel, toate cele trei tipuri de țiței arctic din Rusia – Novy Port, ARCO și Varandey – sunt afectate, având o producție totală de aproximativ 300.000 de barili pe zi, au declarat surse pentru Reuters.
O particularitate a transportului petrolului arctic o constituie necesitatea utilizării unor nave speciale de clasă de gheață, capabile să opereze în condiții extreme, precum temperaturi de până la -55°C. Petrolul este stocat în facilitățile plutitoare Umba și Kola, situate lângă Murmansk, înainte de a fi transferat pe nave mai mari pentru export. Sancțiunile vizează atât acestea, cât și navele mai mici utilizate în transportul intern.
„Aceste nave sunt unice și nu pot fi înlocuite rapid. Nu există echivalent de cumpărat pe alte piețe”, a explicat o sursă, subliniind dificultățile întâmpinate de industria rusească.
În absența unei capacități adecvate de stocare, milioane de barili de țiței rusesc riscând să rămână nevândute, o posibilă întrerupere de câteva săptămâni ar putea impune reducerea producției. Țițeiurile arctice, apreciate de rafinăriile din India și China pentru calitatea lor superioară, sunt acum evitate, cumpărătorii asiatici refuzând țițeiul de la navele sancționate. Ca urmare, aceasta ar putea duce la creșterea prețurilor pentru alte tipuri de țiței, cum ar fi WTI-ul american.
India, care își diminuase achizițiile de petrol american în favoarea celui rusesc mai ieftin, ia acum în considerare majorarea importurilor din SUA, conform unor surse din industria rafinării. În contextul în care țițeiul produs din proiectele arctice rusești este destinat exclusiv exportului, lipsa cumpărătorilor obligă la stocarea pe nave plutitoare sau reducerea producției.
Mici volume ar putea fi redirecționate către rafinării din sudul Rusiei, dar costurile ridicate și volumele limitate fac din aceasta o soluție greu de implementat.
Niciun comentariu nu a fost oferit de către Gazprom Neft și Lukoil, iar sancțiunile impuse riscă să izoleze și mai mult sectorul petrolier arctic al Rusiei de piețele internaționale.