Reclamă

Peste 8.000 de prizonieri ucraineni se află în captivitatea Rusiei, iar familiile lor sunt ținta șantajului din partea agenților ruși, potrivit comunicatorilor neoficiale. În schimbul tratamentului favorabil sau al eliberării, familiile sunt solicitate să comită acte de sabotaj împotriva Ucrainei. Deși autoritățile ruse neagă aceste practici și aruncă acuzații similare către Ucraina, poveștile celor afectați dezvăluie adevăratele presiuni la care sunt supuși.

O ucraineancă, Svitlana, a vorbit despre experiența sa cu un agent rus autoidentificat drept „Dmitry.” „Vocea de la celălalt capăt mi-a sugerat că, dacă colaborez cu ei, soțul meu ar putea beneficia de tratament mai bun sau de o eliberare timpurie”.

Svitlana a precizat că i s-a cerut fie să incendieze un birou de recrutare militară, fie să saboteze infrastructura Căilor Ferate Ucrainene. S-a pretins a fi de acord pentru a câștiga timp, conform instrucțiunilor primite de la Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), și a raportat imediat incidentul autorităților.

În ciuda tacticilor de intimidare și a continuațiilor amenințărilor, Svitlana a refuzat să colaboreze, protejând astfel atât soțul, cât și integritatea națională. „Mi-a spus că îl vor ucide pe soțul meu și că nu-l voi mai vedea niciodată. Zeci de zile au urmat cu apeluri de amenințare: ‘Soțul tău este torturat, și e vina ta!’, dar nu puteam să cedez,” a relatat ea.

Conform SBU, colaborarea cu agenți ruși nu ameliorează situația prizonierilor și ar putea complica șansa lor de a fi schimbați, fiind considerată trădare. Aproximativ 50% dintre familiile prizonierilor sunt contactate de agenți ruși, potrivit lui Petro Yatsenko de la Sediul Militar Ucrainean pentru Tratamentul Prizonierilor de Război. Yatsenko a subliniat importanța educării familiilor despre riscurile colaborării și efectele destabilizatoare asupra unității societății.

Mass-media pro-Kremlin prezintă frecvent videoclipuri cu ucraineni care incendiază vehicule militare, fiind bănuit că unii dintre ei sunt rude dispuse la orice pentru a-i ajuta pe cei dragi.

Între timp, soțul Svitlanei, Dima, a fost eliberat și familia se bucură acum de reunire. „Au fost lacrimi de bucurie cum nu am mai plâns vreodată,” povestește ea. Dima a confirmat că rușii nu și-au pus în aplicare amenințările, nefiind pedepsit pentru refuzul soției sale de a coopera. „Când i-am povestit despre apeluri, a fost șocat: ‘Cum ai rezistat?’ mi-a spus, iar eu i-am răspuns: ‘Sunt soția unui ofițer,’” a încheiat Svitlana.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro