Reclamă

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat la Reuniunea Quint de la Chișinău că România a demonstrat o capacitate remarcabilă de adaptare în fața crizei generate de conflictul din Ucraina, devenind un punct strategic important pentru tranzitul a peste 70 de milioane de tone de mărfuri, în special cereale și produse agricole. Grindeanu a accentuat rolul esențial al Portului Constanța, numindu-l „cel mai important port de la Marea Neagră”.

În cadrul celei de-a 11-a Reuniuni Quint, Grindeanu a detaliat măsurile implementate de România pentru susținerea fluxurilor comerciale, evidențiind creșterea capacității operaționale a Portului Constanța, Portului Galați și a Canalului Sulina. „Încă din 2022 România a demonstrat capacitatea de a se adapta rapid unor contexte internaționale”, a declarat Grindeanu.

Printre măsurile luate se numără și modernizarea infrastructurii feroviare și rutiere din principalele porturi. Grindeanu a declarat că, datorită acestor măsuri, România a devenit un pilon esențial în reconstrucția Ucrainei. „Am îmbunătățit capacitatea feroviară și rutieră de pe toată frontiera cu Ucraina și cu Republica Moldova”, a mai spus ministrul.

Operațiunile îmbunătățite au permis tranzitarea prin România a peste 70 de milioane de tone de mărfuri, din care mai mult de 55 de milioane de tone au fost cereale și produse agricole. Portul Constanța a devenit principalul port de la Marea Neagră, la ora actuală.

Grindeanu a adăugat că modernizările aduse infrastructurii rutiere și feroviare din zona punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova aduc beneficii economice semnificative și sporesc atractivitatea țării pentru investitori. „Această infrastructură va rămâne operațională și după încheierea conflictului, asigurând României un rol important în reconstrucția Ucrainei și aducând beneficii economiei și forței de muncă românești”, a subliniat el.

Grindeanu a concluzionat că impozitele și taxele plătite de companiile care se vor reloca în România vor contribui la bugetul de stat, fondurile fiind folosite pentru dezvoltarea economiei și infrastructurii românești. „Unul dintre efectele pe care mizăm este creșterea atractivității României pentru investitori”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro