Guvernul Statelor Unite a anunțat luni noi restricții asupra exporturilor de cipuri avansate și tehnologii cu inteligență artificială, având ca scop principal conservarea avantajului tehnologic al țării și al aliaților săi, în timp ce limitează accesul Chinei și al altor țări considerate potențiali adversari. Noile reglementări vizează reducerea numărului de cipuri de inteligență artificială care pot fi trimise în străinătate, permițând acces nelimitat pentru aliații apropiați, în timp ce se mențin embargo-uri stricte asupra exporturilor către China, Rusia, Iran și Coreea de Nord.
Secretarul american pentru comerț, Gina Raimondo, a subliniat importanța menținerii SUA în poziția de lider global în domeniul inteligenței artificiale, spunând că „Statele Unite conduc în prezent IA – atât dezvoltarea IA, cât și proiectarea cipurilor IA”. Măsurile recente sunt rezultatul unui efort constant al administrației Biden, demarat cu patru ani în urmă, de a contracara capacitățile crescânde ale Chinei în domeniul tehnologic.
Sub noile reguli, principalele țări partenere, inclusiv Japonia, Marea Britanie și Țările de Jos, sunt în mare măsură exceptate de la restricții, în timp ce alte state, precum Singapore și Israel, se confruntă cu limitări cantitative stricte. Pe de altă parte, țări precum Rusia și China sunt complet blocate de la accesul la noile tehnologii și cipuri americane avansate.
Companiile internaționale mari care depind de aceste cipuri pentru servicii cloud, precum Microsoft, Google și Amazon, vor putea solicita autorizații globale pentru a-și dezvolta infrastructura internațională. Aceste restricții includ condiționalități privind securitatea și respectarea drepturilor omului. De asemenea, acțiunile Nvidia și AMD, producători importanți de astfel de cipuri, au scăzut luni pe burse ca rezultat al noilor măsuri anunțate.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a menționat că „Statele Unite trebuie să fie pregătite pentru creșteri rapide ale capacității IA în următorii ani, care ar putea avea un impact transformator asupra economiei și securității noastre naționale”.
Noile reglementări urmează să intre în vigoare la 120 de zile de la publicare, oferind administrației timp pentru a rafina și implementa măsurile. În ansamblu, măsurile reflectă o continuare a strategiilor politice și economice curente, menite să protejeze poziția de lider a Americii în sectorul de inteligență artificială și să controleze distribuția globală a tehnologiei avansate.