Reclamă

Potrivit unui raport publicat de ONG-urile B4Ukraine, Squeezing Putin și Institutul de Economie al Școlii din Kiev, Kremlinul a încasat aproximativ 3 miliarde de euro în 2023 din taxe plătite de companii din Uniunea Europeană care operează în Rusia. Aceste taxe contribuie cu 2,14% la bugetul militar al Rusiei, care este estimat la 140 de miliarde de euro. În contextul invaziei Ucrainei, suma reprezintă un suport semnificativ pentru eforturile de război ale Kremlinului.

Companiile străine continuă să vândă bunuri nesancționate cum sunt produsele alimentare, tutunul și îmbrăcămintea, contribuind astfel la fondul de război al Rusiei. Această contribuție crește la 21,6 miliarde de dolari (21,2 miliarde de euro) când sunt incluse și companii din țări pro-Ucraina. Organizațiile respective subliniază că firme precum Philip Morris, Leroy Merlin și Auchan sunt printre cele care continuă să activeze în Rusia, cu toate că unele state occidentale susțin Ucraina politic și economic.

Gigantul din industria tutunului, Philip Morris, este cel mai mare câștigător din rândul companiilor străine, raportând venituri de aproape 7 miliarde de dolari în Rusia și plătind impozite de 208 milioane de euro, o creștere de la 144 milioane de euro în anul precedent. Solicitat pentru un punct de vedere, Philip Morris nu a oferit comentarii în timp util.

Peste 900 din cele 1.600 de companii analizate în raport provin din țările G7, iar dintre acestea, 930 activează în sectoarele strategice menționate anterior. Familia Mulliez din Franța este de asemenea implicată, prin afacerile de retail Leroy Merlin și lanțul de supermarketuri Auchan. Topul companiilor străine din Rusia mai include Nestlé, Mars, Pepsi, precum și retailerii germani Metro și Globus, alături de companii chineze din industria auto.

Mai mult, de la sfârșitul anului 2023, holdingul ADEO, deținătorul Leroy Merlin, a transferat proprietatea filialei sale din Rusia către administrația locală. Această situație pune în lumină complexitatea tranzacțiilor și a relațiilor comerciale dintre companiile occidentale și Rusia, în contextul unei creșteri a impozitului pe profit în Rusia de la 20% la 25%, ceea ce ar putea însemna o contribuție și mai mare din partea acestor companii la bugetul de stat rus.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro