Reclamă

Scufundarea a două petroliere rusești în Marea Neagră a generat un dezastru ecologic semnificativ, atrăgând atenția autorităților din România care monitorizează constant evoluția situației. Accidentul a avut loc pe 15 decembrie 2024, în zona strâmtorii Kerci, în urma unei furtuni puternice. În urma incidentului, plajele din Ucraina au fost afectate, iar mii de păsări și delfini au căzut victime ale poluării.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut clarificări privind natura produsului scurs în mare, precizând că „S-a dovedit că ceea ce transportau nu era petrol. Era un produs de sinteză care se numește mazur sau MO100. E un produs sintetic de calitate inferioară, specific fostei Uniuni Sobe sovietice, un soi de păcură care nici nu plutește, nici nu se scufundă, ci stă mai mult în în masa apei Mării Negre și, în funcție de temperatura mării, de viteza curenților, e posibil să parcurgă distanțe însemnate.”

România se află în alertă, cu toate că riscul ca poluarea să ajungă pe litoralul românesc este minim, conform specialiștilor. „Norocul României este acela că la sud de peninsula Crimeea sunt niște curenți marini care antrenează un fel de vortex acolo, fapt care din estimările specialiștilor, până la acest moment, nu ar permite acestor poluanți să treacă spre zona Mării Negre,” a mai adăugat Fechet.

Dezastrul ecologic se extinde pe zeci de kilometri de litoral, cu afectări severe ale faunei. „Ceea ce ne îngrijorează astăzi este că avem zeci de kilometri de plajă afectată. Deja avem, din estimări pe care le-am primit din presa rusă, peste 1000 de păsări moarte. Avem zeci de delfini eșuați la țărmul Mării Negre și unda de poluare nu mai este localizată doar în regiunea Krasnodar, acolo unde văzusem inițial cele mai multe știri. A ajuns până în peninsula Crimeea, în zona Sevastopol. Asta înseamnă că e deja la e o distanță destul de apropiată de țara noastră,” a explicat ministrul.

Autoritățile române monitorizează zilnic, cu ajutorul sateliților, situația ecologică în cadrul regiunii afectate, atât în spectrul vizibil cât și folosind alte spectre, pentru a preveni eventualele extinderi ale undelor de poluare spre litoralul românesc. Situația rămâne sub supraveghere atentă, cu acțiuni de prevenție coordonate pentru a limita impacturile ecologice în Marea Neagră.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro