Președintele american Joe Biden a criticat vineri decizia Meta, compania mamă a platformelor Facebook, Instagram și WhatsApp, de a renunța la sistemul de verificare a datelor de către terți, decizie pe care a calificat-o drept „rușinoasă”. Meta va adopta un sistem similar rețelei sociale X, unde utilizatorii sunt cei care evaluează veridicitatea postărilor.
Directorul general al Meta, Mark Zuckerberg, a anunțat marți că va pune capăt verificării externe a informațiilor, adoptând un model asemănător cu cel al X, deținut de Elon Musk. Zuckerberg a argumentat că modificările se bazează pe necesitatea de a prioritiza „libertatea de exprimare”, și a afirmat că verificatorii de fapte au devenit „părtinitori din punct de vedere politic”.
În plus, Zuckerberg a dezvăluit intenția de a muta echipa de moderare a conținutului din California, un stat cu predominanță democrată, în Texas, cunoscut ca un bastion republican, și de a ridica anumite restricții privitoare la imigrație și gen.
În replica sa, Biden a descris decizia Meta ca fiind „contrară față de tot ceea ce reprezintă America”, subliniind importanța adevărului. „Vrem să spunem adevărul. Nu am făcut întotdeauna asta ca națiune, dar vrem să spunem adevărul. Iar ideea că un miliardar poate cumpăra ceva și spune că, de acum înainte, nu vom mai verifica nimic, este deranjantă”, a declarat Biden reporterilor la Casa Albă.
Mark Zuckerberg a reacționat la comentariile președintelui, subliniind că a experimentat „brutalitatea” atitudinii democratului în trecut. În ultimul său interviu cu Joe Rogan, Zuckerberg a detaliat cum administrația Biden ar fi cenzurat și presat Meta să modifice sau să elimine anumite informații și materiale umoristice pe timpul pandemiei. El a spus că „echipele din guvernul lui Biden sunau echipele noastre și țipau la ele”.
În contextul anunțului Meta, fostul președinte Donald Trump a sugerat că schimbarea ar putea fi rezultatul presiunilor exercitate de el asupra lui Zuckerberg, după ce Facebook i-a suspendat contul în urma evenimentelor din 2021 de la Capitol Hill.