Reclamă

NATO a decis să trimită două nave în Marea Baltică pentru a monitoriza infrastructurile submarine și a contracara potențialele acțiuni ale „flotei fantomă” a Rusiei, ca urmare a recentelor avarii suferite de cablurile submarine. Anunțul a fost făcut vineri de către Elina Valtonen, ministrul de Externe al Finlandei.

Incidentele au avut loc în ziua de Crăciun, când cablul electric Estlink 2 și patru cabluri de telecomunicații care leagă Finlanda de Estonia au fost avariate, aceasta fiind a doua astfel de deteriorare în ultimele săptămâni. Atât liderii politici europeni, cât și experții au ridicat suspiciuni asupra unei campanii de „război hibrid” orchestrate de Rusia.

Ca răspuns, Alianța Atlantică a decis să își crească prezența militară în regiune, planificând această acțiune încă de la sfârșitul anului 2024. „NATO trimite două nave şi noi sporim de asemenea alte activități ale noastre și prezența noastră în regiune”, a afirmat Valtonen la o conferință de presă la Helsinki.

Tot luni, Joint Expeditionary Force, condusă de Regatul Unit și formată din unități ale statelor nordice și baltice, precum și ale Olandei, a anunțat intensificarea supravegherii asupra infrastructurilor submarine în Marea Baltică, ca răspuns la aceste acte de sabotaj.

Eagle S, un petrolier sub pavilionul insulelor Cook suspectat că face parte din „flota fantomă”, este implicat în aceste acțiuni de sabotaj, conform unei investigații a poliției finlandeze. Aceasta l-a arestat pe Eagle S pe 28 decembrie și nava este în prezent ancorată la Porvoo.

Autoritățile finlandeze au reținut echipajul format din opt membri, interzicându-le să părăsească țara până la finalizarea anchetei, iar ancora navei a fost recuperată de pe fundul mării, conform declarațiilor poliției.

Ministrul Elina Valtonen a subliniat îngrijorările privind riscurile pe care „flota fantomă” le prezintă asupra siguranței maritime și mediului, subliniind că aceasta constituie „o amenințare pentru infrastructurile submarine”.

Un summit al țărilor NATO cu ieșire la Marea Baltică va avea loc marți la Helsinki, unde președintele finlandez Alexander Stubb și premierul estonian Kristen Michal, alături de lideri și oficiali europeni, vor discuta despre măsurile de securitate ce trebuie adoptate în regiune.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro