Uniunea Europeană se confruntă cu presiuni crescute asupra pieței sale unice, cauzate de tensiunile geopolitice și rivalitatea economică globală, potrivit unui raport analizat de Bloomberg. Raportul subliniază riscurile considerabile la care este supus blocul comunitar, în contextul practicilor comerciale neloiale și al dependențelor strategice, accentuând vulnerabilitatea economiei deschise a UE.
Raportul evidențiează preocupările legate de creșterea exporturilor chineze la prețuri competitive, facilitată adesea de subvenții de stat, și care ar putea afecta grav segmentele de producție din UE. În context, documentul nu aduce noi planuri de politici sau acțiuni concrete, și riscă să fie umbrit de tensiunile comerciale în desfășurare între UE și China.
Recent, Beijingul a criticat restricțiile UE asupra subvențiilor de stat din țări terțe. De asemenea, documentul subliniază prețurile energiilor structurale ridicate, de până la trei ori mai mari față de cele din SUA, reprezentând un obstacol în calea tranziției către neutralitatea climatică, programată pentru 2050.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și-a stabilit prioritatea de a face energia mai accesibilă, în pofida faptului că prețurile la energie electrică și gaze au scăzut de la recordurile din 2022. UE încă resimte impactul crizei energetice, ceea ce face ca electrificarea să nu fie adoptată pe scară largă.
O altă provocare menționată este decalajul digital semnificativ față de SUA și China. Raportul punctează că UE găzduiește mult mai puține companii unicorn comparativ cu cele două rivale, indicator al avansului tehnologic. Potrivit raportului, Statele Unite și China sunt „cu mult înainte” în domeniul inteligenței artificiale.
De asemenea, raportul subliniază că impactul giganților comerțului electronic asupra concurenței reprezintă o provocare pentru sectorul poștal al blocului, afectând competitivitatea în livrarea coletelor.