NATO nu va lua în considerare propunerea fostului președinte american Donald Trump de a majora cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, dar ar putea agrea să depășească ținta actuală de 2%, potrivit unor oficiali și analiști consultați de Reuters.
Trump a sugerat această măsură într-o conferință de presă recentă, declanșând o serie de discuții și dezbateri asupra viitorului cheltuielilor de apărare în cadrul alianței. Propunerea sa vine în contextul eforturilor sale de a impulsiona aliații NATO să contribuie mai mult cu resurse financiare pentru securitatea comună.
În prezent, niciuna dintre țările membre NATO nu alocă 5% din PIB pentru apărare, ceea ce face ca propunerea lui Trump să fie considerată „imposibil de realizat” din punct de vedere politic și economic, conform unor analiști. În prezent, Polonia este cea mai aproape de acest nivel, cheltuind 4,12% din PIB pentru apărare, urmată de Estonia cu 3,43% și Statele Unite cu 3,38%.
În ciuda imposibilității de a atinge o creștere atât de dramatică, NATO este așteptat să discute un nou obiectiv la un summit viitor în Haga. Oficiali din cadrul organizației menționează că o țintă de aproximativ 3% din PIB ar putea fi stabilită, deși aceasta reprezintă încă o provocare pentru mulți dintre membrii organizației, care nu au atins încă pragul actual de 2%.
„Se pare că va exista o schimbare”, a afirmat ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, subliniind dificultatea implementării unei ținte de 5%. Italia, cu un buget de apărare de 1,5% din PIB, este unul dintre membrii care încă nu ating obiectivul stabilit anterior.
Cheltuielile de apărare combinate ale membrilor NATO sunt estimate la 1,474 trilioane de dolari pentru anul 2024, SUA contribuind cu 968 miliarde de dolari, iar națiunile europene și Canada cu 507 miliarde de dolari. Cu toate acestea, media globală a cheltuielilor pentru apărare în cadrul NATO se ridică la aproximativ 2,71% din PIB.
Cei care au urmărit propunerea lui Trump suspectează că aceasta ar putea fi o tactică de negociere, sugerând că întreaga „ofertă” ar putea fi folosită pentru a începe discuții menite să stabilească o țintă mai realistă și acceptabilă în jurul valorii de 3%.
În lumina conflictului ucraineano-rus și a provocărilor strategice crescânde, mai multe guverne europene sunt de acord că trebuie să își îmbunătățească capacitățile de apărare, dar avertizează că găsirea fondurilor pentru a atinge o țintă mai mare de cheltuieli este complicată de restricțiile financiare și de factori politici interni.