Prețurile medii ale locuințelor din Cluj-Napoca au ajuns la un nou record de 3.000 de euro pe metru pătrat la începutul acestui an, situându-se la cele mai ridicate cote din România. În doar șapte ani, prețurile s-au triplat, ceea ce provoacă îngrijorare în rândul localnicilor.
Experții imobiliari anticipează că această creștere accelerată va continua în lunile următoare. Zona centrală a orașului rămâne cea mai căutată, iar aici prețul mediu pe metru pătrat a depășit deja 3.000 de euro. De exemplu, un apartament cu două camere poate ajunge să fie evaluat la aproximativ 200.000 de euro, conform Biancăi Timșa, jurnalist Digi24: „În Cluj-Napoca, zona centrală rămâne cea mai căutată pentru locuințe. Aici, prețul mediu pe metru pătrat depășește 3.000 de euro, astfel că un apartament cu două camere poate ajunge chiar și la 200 de mii de euro.”
Rezidenții orașului își exprimă dezamăgirea și neliniștea vizavi de aceste majorări drastice. „Eu când m-am mutat aici în 2018, prețurile erau 1050 – 1200 semifinisat și acum am înțeles că au explodat până la 3.000 finisat”, a declarat un localnic. O altă locatară susține: „Cred că prețurile în Cluj sunt foarte, foarte mari, într-adevăr nu mi se pare că se justifică creșterea prețurilor nici la apartamente, nici la absolut nimic, dar nu avem ce să facem.”
Agentul imobiliar Sorin Sucală argumentează că cererea mare și stocul limitat continuă să fie principalele cauze ale acestei creșteri: „Dacă e să ne raportăm la construcțiile noi, depășește deja 3.000 de euro, vorbim de undeva la 3.150 de euro pe mp. Cauza sau una din cauze poate fi stocul și cererea, adică cererea este mare în continuare, stocul limitat și din acest motiv Clujul fiind atractiv pt persoanele din oraș, respectiv din împrejurimi, fiind un centru universitar important cererea fiind mare, prețurile cresc în acest ritm.”
În clasamentul celor mai scumpe orașe din România, Cluj-Napoca este urmat de Craiova, Brașov, Oradea și București.