Preşedintele american Joe Biden urmează să anunţe în cursul acestei săptămâni noi sancţiuni economice care vizează Rusia, potrivit unui oficial american citat de agenția Reuters și relatat de Agerpres. Acest demers este menit să consolideze sprijinul acordat Kievului în lupta sa împotriva Moscovei, înainte de preluarea mandatului la Casa Albă de către Donald Trump.
Pe lângă aceste sancțiuni, administrația Biden intenționează să ofere Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de 500 de milioane de dolari. Acest pachet include rachete pentru apărarea antiaeriană, muniție aer-sol și echipamente de sprijin pentru avioanele de luptă F-16, conform oficialului care a ales să rămână anonim.
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a stârnit atât speranțe ale unei posibile soluții diplomatice pentru conflictul din Ucraina, cât și temeri la Kiev privind o eventuală pace care ar putea presupune concesii teritoriale semnificative. Consilieri ai lui Trump au avansat idei de încetare a conflictului care prevăd cedări teritoriale către Rusia, în timp ce consilierii lui Biden își propun să întărească poziția Ucrainei pe câmpul de luptă pentru a asigura o poziţie de negociere mai bună în viitoarele discuții cu Moscova.
Detaliile sancțiunilor ce urmează să fie anunțate de către Biden nu sunt încă cunoscute, dar se pare că acestea ar putea include măsuri îndreptate împotriva veniturilor din petrol ale Rusiei, conform unor surse citate de Reuters. Sancțiunile ar putea viza două mari companii petroliere rusești, zeci de nave de transport al țițeiului și companii de asigurare ruse.
Oficialul citat a mai precizat că majoritatea armamentului promis Ucrainei a fost deja livrat, restul fiind pe drum, iar stocurile critice de muniție ale Ucrainei sunt într-o stare bună. Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a cerut continua asistență militară din partea Statelor Unite, tensionând discuțiile inițiale cu Biden cu privire la livrările de tancuri Abrams, avioane F-16 și sisteme ATACMS.
În contextual viitoarelor negocieri de pace, oficialul a subliniat că Ucraina ar putea avea nevoie de garanții de securitate, inclusiv potențiala aderare la NATO, pentru a evita un nou atac rus. Pe de altă parte, Statele Unite evaluează posibilitatea sancționării unor entități chineze care ar susține Rusia în conflictul cu Ucraina.
Recent, secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, a confirmat pentru Reuters eforturile susținute ale Washingtonului de a diminua veniturile din petrol ale Rusiei și accesul la resurse externe care ar putea susține continuarea agresiunii împotriva Ucrainei.