Reclamă

Lituania, pe cale să se deconecteze de la rețeaua electrică rusă, a anunțat miercuri întărirea măsurilor de securitate pentru a proteja o importantă conexiune electrică cu Polonia și Uniunea Europeană, exprimând temeri privind potențialele sabotaje.

Fostă republică sovietică, Lituania, împreună cu vecinii săi baltici, Letonia și Estonia, urmează să se deconecteze de la rețeaua electrică rusă pe 8 februarie. Acest pas marchează încheierea unui proces de mai multe decenii destinat reducerii dependenței lor energetice față de Moscova. Cele trei state membre UE și NATO vor trece la rețeaua europeană în următoarea zi.

Guvernul lituanian a anunțat că Serviciul de securitate publică, responsabil cu protecția infrastructurilor critice, va începe supravegherea legăturii energetice LitPolLink cu Polonia din 15 ianuarie. Această măsură era inițial planificată pentru aprilie.

„Sunt evaluate toate versiunile posibile de sabotaj sau diversiune, de la securitatea cibernetică la acte fizice”, a declarat premierul lituanian Gintautas Paluckas.

Rețeaua Lituaniei este și ea legată de Suedia, prin Marea Baltică. Această conexiune va fi protejată de Serviciul de securitate publică în aprilie, conform planului inițial.

Pe 25 decembrie, cablurile electrice și de telecomunicații din Marea Baltică, ce conectau Estonia și Finlanda, au fost avariate în urma unui presupus sabotaj. Autoritățile finlandeze au interzis navigația pentru Eagle S, un petrolier suspectat că face parte din „flota fantomă” rusă responsabilă de avarierea cablurilor submarine.

Petrolierul arborând pavilionul Insulelor Cook a fost deja reținut de autoritățile finlandeze în cadrul unei anchete penale legate de suspiciuni de sabotaj.

Chiar dacă toate cele trei state baltice și-au declarat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, rețelele lor electrice au rămas conectate la cele din Rusia și Belarus. Drept urmare, frecvența lor este controlată de la Moscova, menținându-le o anumită dependență față de Rusia pentru un flux stabil de energie.

Decizia de sincronizare a rețelelor electrice cu sistemul european a fost luată în 2018, statele baltice beneficiind de un sprijin financiar semnificativ din partea Uniunii Europene. Ele vor accesa rețeaua electrică a UE prin Polonia, într-un context în care și-au încetat achizițiile de gaze și electricitate din Rusia după invazia Ucrainei de către Moscova în 2022.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro