Reclamă

Eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice ar putea suferi o lovitură dacă președintele ales al SUA, Donald Trump, ar retrage din nou țara din Acordul de la Paris, a avertizat șeful politicii UE privind schimbările climatice, Wopke Hoekstra. Echipa de tranziție a lui Trump ar pregăti ordine executive pentru retragerea Statelor Unite, în prezent al doilea cel mai mare poluator global, din acest tratat esențial.

„Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar fi o lovitură serioasă pentru diplomația internațională privind clima”, a declarat Hoekstra pentru Reuters. El a precizat că o retragere ar impune altor țări să își amplifice eforturile de diplomație climatică. „Nu există nicio alternativă pentru a ne asigura că, în cele din urmă, toată lumea participă, deoarece schimbările climatice sunt nediscriminatorii”, a subliniat comisarul european.

Acordul de la Paris, care implică aproape 200 de țări, este esențial pentru discuțiile ONU privind reducerea emisiilor și finanțarea acestor inițiative. Statele Unite au jucat un rol crucial, colaborând chiar și cu China, cel mai mare poluator mondial, pentru a înlesni recentele acorduri climatice.

Cu o nouă administrație sub conducerea lui Trump, care urmează să revină la Casa Albă pe 20 ianuarie, se așteaptă o schimbare. În timpul primului său mandat, din 2017 până în 2021, el a numit schimbările climatice o farsă și a decis retragerea din Acord. De asemenea, luna trecută, Trump a pus presiune pe UE să cumpere mai multe resurse energetice din SUA pentru a evita tarife vamale.

În ciuda provocărilor, Hoekstra a subliniat angajamentul UE de a colabora „constructiv” cu administrația SUA, adresându-se contactelor din întreg spectrul politic american. „Mă voi strădui să mă asigur că prietenii noștri americani, pe cât posibil, nu renunță și lucrează împreună cu noi în acest sens”, a afirmat el.

Cu toate acestea, UE se confruntă cu provocări proprii, fiind posibil să rateze termenul din februarie pentru a transmite noi planuri climatice către ONU, spre deosebire de administrația Biden care a făcut deja acest pas. Hoekstra a explicat că planul climatic al Europei pentru 2035 va fi pregătit până la summitul ONU privind clima din noiembrie, programat să aibă loc la Belem, Brazilia. „Important este să ne asigurăm că avem un număr ambițios înainte de a intra în Belem”, a adăugat comisarul european.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro