NATO va trimite o flotă de 10 nave pentru a monitoriza și proteja infrastructura subacvatică din Marea Baltică până la sfârșitul săptămânii, conform unui raport al ziarului finlandez Yle, citat de Politico. Decizia vine pe fondul mai multor acte de sabotaj asupra cablurilor submarine din regiune.
Navele vor desfășura operațiuni de patrulare până în luna aprilie, fiind poziționate strategic în apropierea cablurilor de energie și date. Scopul este de a descuraja tentativele de sabotaj, având în vedere precedentul incident de sabotare a cablului care leagă Finlanda și Estonia și a altor patru cabluri de telecomunicații, evenimente survenite în perioada Crăciunului.
Finlanda, afectată direct, a deschis o anchetă penală cu privire la petrolierul Eagle S, parte din „flota fantomă” a Moscovei, considerat principalul suspect. Potrivit autorităților finlandeze, a fost descoperit un semn de tragere a ancorei pe fundul mării, care ar putea proveni de la această navă asociată cu Rusia.
În paralel, Estonia a lansat o operațiune navală proprie pentru a proteja cablul de alimentare Estlink-2, esențial pentru furnizarea de energie între Finlanda și Estonia.
Acțiunile de sabotaj au provocat indignare la nivel european, secretarul general al NATO, Mark Rutte, declarând că va „îmbunătăți prezența militară în Marea Baltică”.
Joint Expeditionary Force, o grupare condusă de Marea Britanie și compusă în principal din țări baltice și nordice, a anunțat că va intensifica monitorizarea traficului naval cu ajutorul inteligenței artificiale.
Aceste măsuri sunt parte a unui răspuns mai amplu la mai multe incidente recente din Marea Baltică, inclusiv ruperea unui cablu de internet între Finlanda și Germania, precum și între Finlanda și Suedia.