Peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri de locuinţe nu au căldură, începând cu această săptămână. De asemenea, au fost semnalate sistări ale apei curente și întreruperi de curent electric. Informațiile au fost confirmate de autoritățile locale luni, în contextul în care Moldova și Rusia se învinovăţesc reciproc pentru această criză energetică, conform Reuters.
Chișinăul a convocat un diplomat rus, protestând că Moscova lansează acuzaţii neîntemeiate. Transnistria a fost alimentată cu gaz rusesc prin Ucraina timp de decenii, folosit pentru generarea de energie electrică la centrala de la Cucirgan. Energia era ulterior vândută și restului Moldovei la un preț redus. Cu toate acestea, fluxurile de gaz rusesc au fost întrerupte după ce Kievul a refuzat să prelungească acordul de tranzit din cauza tensiunilor continue dintre Rusia și Ucraina.
Guvernul transnistrean a anunțat pe Telegram că din totalul de 122 de localități, multe au pierdut complet aprovizionarea cu gaze de luni dimineaţă. În anumite locuri, gazul mai este furnizat doar în cantități mici pentru gătit. Totodată, autoritățile au dispus ca școlile să nu se redeschidă după sărbătorile de iarnă, lăsând fără căldură cel puțin 131 de școli și 147 de grădinițe. Regiunea este afectată și de pene de curent prelungite.
Prim-ministrul moldovean Dorin Recean a declarat că au început și întreruperi ale alimentării cu apă: „Nu există nicio persoană în Transnistria care să fie vinovată de această situație – totul ține de un factor extern”, a precizat liderul regiunii separatiste proruse, Vadim Krasnoselski, într-o declaraţie televizată.
Moldova învinuiește Gazprom pentru refuzul de a furniza gazul contractat pe o rută alternativă. Gazprom acuză Moldova că are datorii neplătite de 709 milioane de dolari, cifră contestată de Chișinău, care afirmă, susținută de un audit internațional, că sumele reale sunt mult mai mici.
Chișinăul susține că Moscova alimentează criza din Transnistria pentru a destabiliza guvernul înainte de alegerile parlamentare din acest an. „Sensul tuturor acestor lucruri este ca Rusia să creeze instabilitate în regiune”, a declarat Recean. La rândul său, ambasada Rusiei în Republica Moldova a acuzat Chișinăul de ignorarea problemelor privind relațiile cu Gazprom.
Între timp, Moldova și-a suplinit necesarul energetic importând aproximativ 60% din energie din România. Chișinăul afirmă că a propus ajutoare separatiștilor transnistreni, dar oferta a fost respinsă.