Reclamă

Insulele Kiribati, situate în Oceanul Pacific, sunt primul teritoriu de pe Pământ care a intrat deja în anul 2025, la ora 12.00 (ora României), având un avans de 14 ore faţă de Greenwich Mean Time (GMT).

Aventura intrării în noul an pe Pământ urmează un calendar dictat de fusurile orare, permițând astfel urmărirea celebrărilor și a focurilor de artificii în diverse țări din lume din oră în oră, timp de aproape o zi, relatează News.ro.

O oră mai târziu, la ora 13:00 (ora României), țări ca Tonga, Samoa și părți ale Noii Zeelande vor saluta 2025, urmate de continentul australian.

În continuare, întregul proces se va desfășura rapid, astfel încât până la miezul nopții în România, majoritatea țărilor din Asia de Est – precum Japonia, China sau Coreea de Sud – vor fi îmbrățișat deja noul an. Asia Centrală și Orientul Mijlociu le vor urma în pas rapid.

Rusia și țările din Caucaz sunt primele destinații europene care trec în 2025, pregătind terenul pentru România, Ucraina, Moldova și statele din Balcani, aproape simultan cu o mare parte din Africa.

Europa de Vest va întâmpina noul an cu o oră mai târziu față de România. Pe continentul american, coasta de est a Statelor Unite, incluzând New York-ul, vor începe anul 2025 când România a sărbătorit deja de 7 ore. Pe coasta de vest, inclusiv în Los Angeles, noul an va sosi sâmbătă, ora 10:00 (ora României).

Ultimii locuitori care vor sărbători intrarea în 2025 sunt cei din Hawaii, Tahiti și Samoa Americană. Aceștia vor întâmpina noul an când România va fi deja în data de 1 ianuarie, ora 13:00. Este interesant de remarcat că ultimele regiuni care sărbătoresc intrarea în noul an, insulele Samoa Americane, la 24 de ore după Kiribati, sunt situate la doar 2.000 de kilometri distanță în Pacific.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro